Preuzeli smo 11 novih vozila za sanitetski prijevoz, njihova vrijednost premašuje 4 i pol milijuna kuna!

Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije preuzeo je pet od ukupno 11 novih vozila za sanitetski prijevoz. Vozila su kupljena putem javne nabave, opremljena su po suvremenim propisima i standardima, te će uvelike olakšati dosadašnji rad zadarskog Saniteta.

Cijena svakog vozila je 434.375,00 kuna, dok je iznos nabave svih 11 vozila 4.778.125,00 kuna.

Riječ je o Fiat Ducato Furgone vozilima, 2,3 MJT, 16 V, 180 KS (130 kW) koja svojim karakteristikama i pripadajućom opremom zadovoljavaju normu HRN EN 1789:2011, tip A. Vozila su došla iz proizvodnog pogona te su u potpunosti preinačena u skladu sa standardom za medicinska vozila, a za potrebe izvanbolničke medicinske službe u Republici Hrvatskoj. U vozilima ima pet sjedećih mjesta i jedan ležaj (medicinska kolica).

Opremljena su sustavom dopreme i regulacije kisika, posjeduju inverterski uređaj koji opskrbljuje prostor za pacijente strujom jačine 220 V. Cjelokupnim sustavom upravlja se preko digitalnog sučelja u prostoru za pacijente i u prostoru za vozača, s tim da je kod vozača regulacija zvučne i svjetlosne signalizacije. Posjeduju mehanički podesivu stepenicu koja olakšava ulaz i izlaz pacijenata, te sustav radnih svjetala oko vozila kojim se posebno može upravljati iz prostora za vozače, a koji će pomoći djelatnicima u uvjetima loše osvijetljenosti. Udobnosti pacijenata tijekom vožnje uvelike pridonosi podesiv stražnji ovjes.

– Nabavkom ovih pet od ukupno 11 vozila rad Saniteta napokon će se moći kvalitetnije obavljati. Nova vozila sa svojim performansama unaprijedit će uslugu prema pacijentima koji trebaju usluge sanitetskog prijevoza, ali će svakako olakšati i rad našim djelatnicima koji su do sada radili sa zastarjelim i neadekvatnim vozilima. Istaknuo bih također i kako su brojni inspekcijski nalazi potvrdili moje tvrdnje kako je za teško stanje u sanitetskom prijevozu odgovoran Dom zdravlja Zadarske županije koji nije osigurao minimalne uvjete za rad koji se tiču opreme, prostora za rad i edukacije djelatnika. Osim što je Zavod za hitnu medicinu tijekom ove  godine osigurao financijska sredstva i proveo nabavu za 11 novih vozila sanitetskog prijevoza, izvršena je adaptacija i uređenje unutrašnjosti zgrade u kojoj djeluje RJ Zadar, nabavljen je novi namještaj, računalna oprema te zaštitna radna odjeća i obuća. Zavod redovno provodi i edukaciju svih djelatnika koji je nisu odradili za vrijeme dok su bili pod Domom zdravlja, a koja je neophodna za njih svakodnevni rad s pacijentima, kaže ravnatelj Predrag Orlović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...