Sociolog Marcelić: “Zadar je konzervativna sredina, a istovremeno želi živjeti od turizma”

U subotu navečer u zadarskom noćnom klubu Opera pretučena su dvojica gej crnaca. Obojica su pripadnici američke vojske koji su u Zadar došli na odmor, a u noćnom klubu napala su ih, kako tvrde, desetorica mladića.

Sociolog Marcelić:

Sven Marcelić, profesor sociologije na Sveučilištu u Zadru kaže kako je problem taj što je Zadar konzervativna sredina koja bi htjela živjeti od moderne ekonomije kao što je, kaže, turizam.

“S turizmom dolaze i drugačiji stavovi, različiti ljudi, a to često odudara od onog što je sredina spremna prihvatiti. Ni u Zadru se baš ne događa da svaki dan prebijaju ljude, vidi se velika promjena u odnosu na devedesete, tako da se neke stvari ipak mijenjanju, no temeljni problem je što imamo konzervativnu sredinu, pogotovo kad su u pitanju mladi, koji su još konzervativniji, a oni znaju na svaku promjenu reagirati agresijom. Hrvatska je među konzervativnijim zemljama svijeta, a korijen problema je taj da konzervativne sredine često ne prihvaćaju drugačije, a istovremeno žele živjeti od turizma”, rekao je Marcelić za Index, dodajući kako često takvi slučajevi završe kod institucija bez efikasnih rezultata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...