Sven Marcelić o slučaju silovanja: “Ne samo da žrtva nije zaštićena, nego se počiniteljima gleda kroz prste. Sustav je podbacio”

Tema emisije “Gradsko zvono” novinarke Željke Čačko je puštanje na slobodu sedmorice mladića osumnjičenih za silovanje 15-godišnjakinje.

Nakon odluke suda da na slobodu pusti sedmoricu mladića koji su silovali 15-godišnju djevojčicu, Zadar se našao u centru pozornosti i na meti kritika. Sven Marcelić, sociolog zadarskog Sveučilišta, odgovara nam možemo li govoriti o Zadru kao gradu slučaju?

– Ne možemo govoriti da je Zadar grad slučaj, ako govorimo o tome koliko nasilja ima u njemu, znamo da dobar dio problema koji se uz njega pojavljuju je primarno vezan uz ono što dolazi nakon samog nasilja, dakle kada gledamo veliki broj visokoprofilnih slučajeva koji su se u Zadru događali, vidimo da, osim što su oni bili nasilni i brutalni, ponižavajući po žrtve itd., ono što se dogodilo je da je sustav tu reagirao loše i da u Zadru imamo nezgodnu kombinaciju toga da osim što se događa nasilje, ono što se događa nakon toga je nasilje od strane institucija. Uvijek imamo nekakve probleme, uvijek se događa to da slučajevi nisu adekvano procesuirani, događa se i to da žrtva, osim što je žrtva zločina, je i žrtva samog sustava, tako da je taj potpuni debakl institucija koje bi se trebale baviti takvim problemima.

Ono što Zadru daje dodatnu dimenziju, to je da, kad je netko zaista žrtva, da se događa to da se ta žrtva još više viktimizira time što ju preuzima sustav koji bi trebao žrtvu zaštititi i procesuirati one koji su počinitelji, a vidimo da taj sustav potpuno podbacuje, a ono što je ta ideja grada slučaja jest to da je zapravo žrtva ne samo da nije zaštićena nego na neki način postoji itekakvo gledanje kroz prste i neadekvatno procesuiranje onih koji takve stvari rade. Ako ništa drugo, barem to da se takve stvari događaju, možemo vidjeti da postoji neka dimenzija nesigurnosti i prilično redovitosti da oni koji su počinjavali neke zločine mogu računati da će se postupci otezati dugo, da će biti puno problema, a onda kada se to dvoje spoji naravno da je percepcija javnosti takva da u Zadru postoje dodatni problemi kada se takve stvari događaju, jer vidimo već na nizu slučajeva da postojni pravilnost da institucije rade tako kako rade, a rade vrlo loše, kaže Marcelić.

nbsp;

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...