Udruga Franak: “Banke će morati ljudima vratiti 20 milijardi kuna koje su im opljačkale!”

Vrhovni sud donijet će dosad najvažniju odluku o kreditima u švicarskom franku koja će postati obavezna svim nižestupanjskim sudovima. Odluka o pravu na obeštećenje građanima koji su kredite konvertirali u eurima, ujednačit će sudsku praksu i ubrzati sudske postupke.

Bliži se kraj dugim sudskim parnicama u kojima građani traže obeštećenje za kredite u švicarcima konvertiranima u eurima. Iz Udruge Franak iščekuju odluku u svoju korist nakon koje će svi koji podignu tužbu protiv banaka brzo dobiti odštetu.

Sud u Pazinu zatražio je zbog različitih dosadašnjih presuda od Vrhovnog suda da donese mišljenje o obeštećenju koje će se u budućnosti koristiti kao ogledni postupak, donosi RTL.

“Kad Vrhovni sud da mišljenje o nekoj vrsti predmeta, to mišljenje obvezuje one sudove koji rješavaju konkretne postupke, a to su općinski sudovi i eventualno žalbeni sudovi”, ističe ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa danas nije htio komentirati zahtjev koji je došao pred njegov sud. No, pred tim sudom sad je odluka jesu li konverzijom kredita korisnici obeštećeni.

“Sud je u principu postavio pitanje da li je ta konverzija otklonila nekakvu ništetnost ili nije i da li se tu može raspravljati o nekakvom obeštećenju”, naglasila je Nicole Kwiatkowski, odvjetnica udruge Potrošač.

Iz Hrvatske udruge banaka ne žele prejudicirati odluku Vrhovnog suda, pa će čekati s komentarom, a iz Udruge Franak smatraju da dileme nema – očekuju presudu u svoju korist.

“Zakon o obaveznim odnosima je jasan – ništetni ugovori i ništetne ugovorne odredbe ne mogu se zamijeniti valjanim ugovornim odredbama”, napominje Goran Aleksić iz Udruge Franak, ujedno i saborski zastupnik.

No, čak i da odluka Vrhovnog suda bude negativna po tužitelje, Aleksić smatra da će banke odštete trebati isplaćivati, a Kwiatkowski naglašava: “Nisu ljudi obeštećeni u onom punom iznosu u kojem bi bili obeštećeni da se primjenjuje samo kolektivna presuda”.

Ujednačena sudska praksa doprinijet će bržem rješavanju i banke će nakon svake presude u roku od 15 dana morati isplatiti odštetu, a Aleksić smatra: “Banke će na temelju pravomoćnih presuda morati vratiti ljudima koje su oštetile, koje su opljačkale oko 20 milijardi kuna”.

Trenutno se vodi oko 30.000 sudskih procesa, a Aleksić garantira da će do 2022. biti više od 100.000 sudskih procesa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...