Vodič kroz gastro ponudu kućica – od maštovitih burgera do šarenog graha s domaćom divenicom!

Gastronomska ponuda adventskih kućica ovogodišnjeg “Adventa u Zadru” bogatija je i raznovrsnija nego ikad do sada. Kuharske ekipe potrudile su se složiti kraće, ali maštovitije jelovnike u kojima, očekivano, prevladavaju jela iz fast, finger i street food ponude, ali i tradicionalna kuhana jela koje neke od kućica imaju u stalnoj, a neke u povremenoj ponudi.

Važno je i to da se svaki od majstora kuhara potrudio napraviti svima poznata jela na svoj, drugačiji način, dajući im svoj vlastiti autorski ‘touch’  kroz način pripreme ili s nekim svojim originalnim dodatkom. Različite vrste kobasica, hamburgera  i toplih sendviča i dalje općenito prevladavaju i u ovogodišnjoj adventskoj gastro ponudi, ali se na dva adventska trga može pronaći i koječeg drugog – ukusnog, sočnog, a ne preskupog.

U sljedećih nekoliko dana ćemo uz pomoć poznatih zadarskih kuhara perom i fotografijom predstaviti gastronomskog ponudu svake od kućica ovogodišnjeg “Adventa u Zadru”. Kuharske i poslužiteljske kućica same su izabrale jelo za koje drže da im je najbolje u ponudi, a evo što smo pronašli i degustirali u prvih nekoliko kućica koje smo obišli sa zadarskih kuharima Renatom Kraljevim i Josipom Vrsaljkom.

“BLA BLA ČAROLIJA”

Na ovoj nas je kućici dočekao mladi Marko Čirjak koji je istovremeno i kuhar i konobar. Ispred njega je bio pun kotao različitih vrsta kobasica koje su glavna ponuda ove kućice. Bez previše razmišljanja Marko nam je izabrao onu koju drži najboljom – domaću ljutu. Servirao nam je taj paket kalorija, koji je idealan za zimske dane sa senfom i u odličnom pecivu, a chef Josip Vrsaljko, nakon prvog je griza zastao, da bi nakon drugog rekao:
“Tek na drugu ‘tuče’, osjeti se ta pikantnost koja ne prekriva meso nego za puni okusom. Ovo je odlična domaća kobasica.
Osim domaćih kobasica na više načina “Bla Bla” nudi i hot dog, a za piće Marko preporučuje kuhano vino i rum punč.

“CRISOGONO”

Tim zadarskog restorana “Al Pacchero” na čelu s vlasnikom i glavnim kuharom Leom Paočićem i njegovim kolegom Zvonimirom Bukvićem odlučili su se u svojoj kućici složiti stalni jelovnik koji je kombinacija standardnog adventskog fast fooda i tradicionalne kuhinje. Svaki dan kuhaju goveđi gulaš idealan za brzi marendin s nogu, svoje domaće de lux kobasice te nekoliko vrsta burgera.
Za svoje najbolje jelo izabrali su SBS burger, 24 sata dimljeni hamburger zaliven Paočićevim vlastitim BBQ umakom čiji recept drži poslovnom tajnom s dodatkom salate od kupusa.
“Sočan je i hrskav” ocijenio je chef Kraljev “a ovaj se dobro začinjeni kupus odlično slaže s dimljenim mesom”.
U “Crisogonu” će vam konobarica Klaudija za desert poslužiti odlične fritule prelivene bijelom ili tamnom čokoladom te tortu od jabuka. Zatim možete popiti kuhanu vino iz vlastite proizvodnje i s originalnom i vlastitom kombinacijom začina ili, pak, Bombardino – kremozni liker na bazi whiskeya, piće koje je dio klasične ponude barova na alpskim skijalištima.

“DIDOVA KUĆICA”

Biogradski fast food majstor Eridin Vukojević istakao se s neobičnim i perfektnim burgerom u crnom pecivu, onom kojem je karakterističnu boju (a i okus) dalo crnilo sipe.
“Odličan i ukusan burger, svakako ga treba probati” rekao Josip Vrsaljko.
“Didova kućica” nudi još tri vrste burgera i nekoliko vrsta domaćih kuhanih i pečenih kobasica u pecivu, te sendviče od piletine.
U ponudi pića Vukojević se zadržao na tradiciji pa mu je glavni adut odlično točeno pivo.
Sudeći po popunjenosti stolova ispred “Didove kućice” na Trgu pet bunara čini se da mnogima odgovara baš takva ponuda hrane i pića.

“HEDONIST”

Adventska kućica istoimenog zadarskog restorana poznatog po sjajnim burgerima iznenadila svojom originalnom ponudom. Doduše, Anti i Boži, paru koju kuha, peče i služi na ovoj kućici, glavni su aduti kobasice ali one vrhunske, proizvedene u mesnicama poznate zadarske mesarske obitelji Ikić. Iz te ponude se izdvaja kobasica od janjećeg mesa, a ponudi burgera dvojac je ostao na dva aduta – royal cheesu i gurmanskom.
Trgani buncek u toplom sendviču također je dio atraktivne ponude “Hedonista”, a majstor Renato Kraljev je kušao porchettu, poznati talijanski specijalitet – pečeno meso otkoštenog praščića.
“U ovom sendviču imamo sjajnu kombinaciju sočne svinjetine i rikole, a kožica je mekana ali i hrskava, točno onakva kakva treba biti” rekao je Kraljev.
Uz ovakve “Hedonistove” specijalitete odlično se slaže kuhano vino – baš je “Hedonist” dobio priznanje Udruge “Vinum” za najbolje kuhano vino na “Adventu 2017.” Zašto ga ne probati opet?

“IL PADRINO”

Iako mladi chef “Il Padrina” Klaudio Mrkić  svakodnevno mijenja ponudu nekog od gotovih tradicionalnih jela i mada u stalnoj ponudi ima i frigane girice kao svoj adut iz lepeze dalmatinskog finger fooda, glavu ponudu ove kućice čine sjajni burgeri koji su osmišljeni puno prije početka Adventa. Philly burger s mariniranim i nasjeckanim biftekom, Kubanski od šunke i pečene svinjetine ili BLT s prženom pancetom samo su neki od inačica ovog svima omiljenog toplog zalogaja koje nudi “Il Padrino”.
Renato Kraljev je prepoznao poveznicu svih ovih burgera – odlično pecivo.
“Dugo smo tragali za najboljim pecivom, probali smo ih na sto strana, usput se i udebljali dok nismo našli pravo mekano koje sada koristimo” rekao nam je Mrkić.
“Ovdje svaki burger nosi svoju osobnost” rekao je Kraljev. “Dok ovaj s biftekom nema previše umaka, Kubanski sa svinjetinom i kapulom je pun okusa koji se nadopunjuju. Odlično!”
A uz nekog ovih “Il Padrinovih” burgera konobar Ivan će vam preporučiti njihovo kuhano vino sa začinima od merlota s Krka.

“GOURMET KALELARGA”

Ekipa ove kućice složena je od kuhara i konobara dvaju zadarskih hotela “Art Kalelarga” i “Bastion”. Mladi chef Jakov Meštrović “Art Kalelarge” je za najbolje jelo istaknuo Pulled Pork odnosno trganu svinjetinu u pecivu te nam je odmah otkrio i recept: svinjetina je pečena osam sati u začinskom blatu, a u pecivu je začini s barbecue umakom po vlastitom receptu, čipsom od kapule, džemom od smokve i ljubičastim lučicama.
“Odlično su izbalansirani slatki i slani umaci, svinjetina je sočna i mekana, a čips od kapule hrskav, onako kako treba. Odlično jelo!” procijenio je Renato Kraljev.
Meštrović je odmah za ovim toplim sendvičem donio još jedno jelo, činilo se fritule. Bile je, ipak, nešto drugo – izvrsne okruglice od bakalara.
“Drago mi je što i riba i mediteranska spiza pomalo stižu adventsku ponudu, a ovako pripremljen bakalar je izvrstan, lagano začinjen, pržen, ali sočan” rekao je Kraljev.
Za kraj nas je Meštrović zasladio s churossima, španjolskom inačicom naših domaćih fritula, mekanom slasticom koja se može jesti i samo prstima, a kojoj punoću okusa daje nježni dodatak cimeta.
Iz standardne ponude pića ekipa “Gourmeta Kalelarge” izdvojila je kuhani gin.

“MALA KUĆICA”

Tim iz restorana “Kozarica” u istoimenom kampu u Pakoštanima, Domagoj Čirjak i Neven Knez, sa svojom su “Malom kućicom” prisutni već od prvog zadarskog Adventa te su nekoliko puta i nagrađivani za svoja jela i pića, pogotovo inovativnost i  kuhano vino koje i ove godine nabavljaju od zadarskih vinarija “Degarra” i “Fiolić”.
Prije nego su nam ispričali svoju gastro priču Knez i Čirjak su objasnili kako su se ove godine potrudili od jedne talijanske tvrtke nabaviti isključivo papirnatu, biorazgradivu ambalažu koju su označili vlastitim adventskim logom. U takvoj su nam poslužili i aromatizirani šareni grah s domaćom divenicom, vjerojatno jedno od najboljih kuhanih jela zadarskog Adventa koje je oduševilo Josipa Vrsaljka.
“Ovo je perfektno zagrijavanja” rekao je Vrsaljko, a potom se degustirao sjajni juneći burger mesnice “Lukin” s umakom od brusnice i tartufa te brie sirom, koji je bio posut hrskavom kapulicom, a sve ubačeno u sjajno brioš pecivo.
“Ovako treba izgledati vrhunski burger” rekao je Vrsaljko te završio kratko gostovanje u “Maloj kućici” s neobičnom, ali odličnom verzijom “PT-a”, ugrijanog i razblaženog “Maraskina” pelinkovca koji će još više odgovarati kad zahladi.

“SANTA FE”

Iako s pulta kućice “Santa Fe” naprosto ‘zovu’ smotuljci tortilja od šunke i sira pravo iznenađenje koje će vam ponuditi vlasnik Vinko Fain stiže iz lonca: u jestivim posudama od kruha on njegova ekipa serviraju topla jela od divljači. Chef Josip Vrsaljko je degustirao gulaš od razne divljači, a kako je bilo vrijeme marende to jelo sa žlicom ga je oduševilo.
“Ovo je pravi ne previše pikantni, ali krepki gulaš, onakav kakav treba biti” rekao je.
Ali kod Faina , osim ovog atraktivno serviranog jela ima i drugih iznenađenja – ponudit će i domaće kobasice, ali i klasični sendvič od dalmatinskog pršuta i sira te, za desert, domaće tuljke i fritule. Posebna je priča ponuda pića iz koje se ističe kuhani whiskey s čajem, medom, limunom i raznim začinima. Iznenađujuće dobro!
“UNUSUAL WINTER HOUSE”

Kuharsko-konobarski duo Vedran i Marino u svoj su se neobičnoj kućici dokazali po originalnosti i kvaliteti za prijašnjih adventskih dana u Zadru kada su njihovi hamburgeri, kuhani gin i inovativnost hvaljeni i nagrađivani.
Kao najbolji dio svoje ponude izdvojili su sporo kuhani juneći obraz s Mayo umakom, čipsom od sira, mladi lukom i dobro začinjenim kupusom te Snow burger koji se sastoji od 21 dan odležane čiste junetine, tartufate, pancete, sira grano padano i još koječeg drugog. I jedno i drugo jelo je “umotano” u mekano brioš pecivo.
Profesor kuharstva Josip Vrsaljko nije krio oduševljenje jelima i kombinacijama ovog maštovitog para. “I jedno i drugo jelo su ‘mrak’, fenomenalno izbalansiranih okusa jer su svi sastojci i začini pravilno dozirani” rekao je.  Ali njegovom oduševljenu nije bilo kraja jer mu je Marino donio kuhani gin, piće po kojem se “UWH” i lani proslavila. Kuhaju ga sa sokom od jabuke, vodom, agrumima i miksom sušenog voća, a ovom je društvu “Hendrix” gin inspirativan – dva najnovija izdanja “Hendrixa”, “Orbium” i  “Midsummer Solstice” – imaju u svojoj kućici i prije njihove hrvatske premijere.
“Imate karakter, znate što hoćete, ponuda vam je odlična i nastavite tako” poručio je ovoj ekipi chef Vrsaljko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...