Zbog velikog nevremena koje tek stiže oglasila se i Civilna zaštita!

Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a upozorilo je u utorak kako je za područje Dalmacije izdano crveno upozorenje jer se očekuje vrlo jako i olujno, a navečer i jako olujno jugo s udarima vjetra do 130 kilometara na sat, što podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje ljudi i za život opasne situacije, posebno za pomorce.

MUP je priopćio kako je prisutan i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu, poziva građane da budu svjesni opasnosti i prate najnovija vremenska izvješća, a savjetuje ih i da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.

Izdano je i narančasto upozorenje za područje Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, gdje se očekuje mjestimice obilna kiša, s količinom oborine i do 40-60 milimetara.

“Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu, moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Budite oprezni u prometu jer su prisutni opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, navode iz Civilne zaštite.

Glavnina prognozirane oborine očekuje se u utorak i srijedu 13. te u subotu, ponedjeljak i srijedu, pri čemu se obilnija oborina očekuje u gorskoj Hrvatskoj gdje se očekuje porast vodostaja rijeka, prije svega vodotoka nižeg reda uz mogućnost uvođenja redovnih mjera obrane od poplava.

“Primjerene preventivne pripreme i sveobuhvatne i pravovremene mjere zaštite i spašavanja čuvaju naše živote i imovinu, umanjuju nastale posljedice, a cjelokupan sustav čine učinkovitijim. Sigurnost i zaštita vaši su primarni interesi, ali u njihovom ostvarivanju, pored uloge namjenski organiziranih žurnih službi i operativnih snaga zaštite i spašavanja izuzetno je značajan i vaš osobni doprinos”, poručuju građanima iz MUP-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...