Hrvatski pomorci, među kojima i jedan s Dugog otoka, spasili 34 ribara u Indijskom oceanu

Posada broda M/T „Towada“, japanske kompanije NYK, u srijedu navečer 4. prosinca, za vrijeme večere, primila je poziv u pomoć s indijskih ribarskih brodica koje su se našle u velikom nevremenu na Indijskom oceanu, prenosi portal Pomorac.net.

Prema informacijama koje imaju, posadu tankera sačinjavaju pomorci iz Hrvatske i s Filipina.

Prema riječima njihova izvora, nevrijeme i nije bilo problematično za veliki brod kao što je „Towada“, ali za ribarske brodove to je bila opasna situacija.

Ribarske su se brodice satima borile s velikim valovima nakon čega su, s obzirom na kritičnost situacije, uputile poziv u pomoć. Kapetan tankera i ostatak posade nisu ni trenutak dvojili nego su odmah započeli SAR operaciju.

Potragu su otežavali veliki valovi i mrak i tek nakon sat vremena potrage uočena je prva ribarica. Članovi posade tankera s nje su na brod uspjeli prebaciti desetak ribara, kako doznajemo.

Uočena je zatim i druga ribarica, na kojoj je bilo 12 članova posade, a koji su također uspješno prebačeni na tanker.

U kontaktu s indijskim vlastima posada „Towada“ obaviještena je kako u blizini ima još ribarskih brodova kojima će trebati pomoć. Stoga je operacija nastavljena sve do ponoći kada je pronađena i treća ribarica, s koje je spašeno još 12 članova posade.

Svim spašenim ribarima, a ukupno ih je bilo 34 s tri broda, dali su toplu odjeću, hranu i piće te su utopljeni kako bi se spriječilo pothlađivanje.

Članovi posade tankera „Towada“ u dogovoru s indijskim vlastima potom su se zaputili u luku Bombaj gdje je spašene ribare, u četvrtak 5. prosinca oko 5 sati popodne, preuzela indijska Obalna straža.

Za svoju humanost i profesionalizam članovi posade tankera „Towada“ od indijske su vlade i naroda dobili zasluženu zahvalu.

Članovi posade tankera „Towada“, kako to obično biva s časnim i požrtvovnim ljudima, ne žele se medijski eksponirati, piše portal Pomorac.net. Stoga donose samo najosnovnije informacije o nekima od njih: P.B. iz Dubrovnika, I.T. iz Splita, I.V. s Korčule i D.Ž. s Dugog Otoka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...