Iscrpljeni od blagdana? Ova hrana će vam pomoći da se osjećate bolje

Tijekom zime možete se osjećati lošije, a hrana može imati značajan utjecaj na vaše raspoloženje, objašnjavaju nutricionisti.

Postoji način da poboljšate svoje raspoloženje uz hranu i piće koje konzumirate što će biti za vaše dobro, objašnjavaju nutricionistkinje Catherine Nay i Megan Brown za Futurity.

Budući da ne postoji niti jedna hrana ili hranjiva tvar koja bi mogla spriječiti depresiju, konzumiranjem raznog povrća, voća, proteina, mliječnih proizvodi s niskim udjelom masti i cjelovitih žitarica osigurat ćete adekvatan unos vitamina i minerala koji su potrebni za dobro zdravlje, kaže Brown.

Kako biste se dobro osjećali tijekom zime i iscrpljujućeg blagdanskog perioda vrlo je važno unosite sljedeće hranjive sastojke:

1. Triptofan

Vjerojatno ste čuli da se zbog puretine možete osjećati pospano. I ima istine u tome. Triptofan, koji se nalazi u puretini, je esencijalna aminokiselina što znači da ga vaše tijelo ne može proizvesti i morate ga unijeti.

Triptofan izgrađuje serotonin, važna neurotransmiter koji mozak proizvodi i koji ima ulogu u kontroli sna, apetita i u živčanom sustavu. Povećana razina serotonina zapravo može poboljšati raspoloženje, ali proizvodnja serotonina ograničena je dostupnošću triptofana. Ako ne želite konzumirati puretinu, triptofan možete pronaći u orasima, mlijeku, lososu, jajima, sojinim proizvodima i špinatu.

2. Magnezij

Špinat ne samo da sadrži triptofan, nego i magnezij zbog kojeg ćete bolje spavati i manje osjećati tjeskobu, kaže Nay.

Ostali izvori magnezija su: cjelovite žitarice, mahunarke i orasi.

3. Fitonutrijenti

Hrana s visokim udjelom šećera može vam pomoći da privremeno povećate šećer u krvi. Međutim, kada vam padne šećer u krvi može doći i do promjene raspoloženja. Umjesto deserta s visokim udjelom šećerom, Nay savjetuje umjereno konzumiranje voća ili tamne čokolade.

Bobičasto voće sadrži fitonutrijente koji pomažu u zaštiti mozga od utjecaja stresa. Tamna čokolada također sadrži antioksidans za koji se pokazalo da smanjuje upalu, a upala je povezana s depresijom, kaže Nay.

4. Omega-3 masne kiseline

Slično fitonutrijentima, omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi poput lososa, sardina, pastrve i tune također mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu. Američko udruženje za srce preporučuje konzumiranje ribe dva puta tjedno, ali ako ne volite ribu, Brown kaže da sjemenke lana, chia sjemenke i orasi također sadrže ovu zdravu masnoću.

5. Polifenoli

Pića, posebno ona koja sadrže kofein, mogu utjecati na vaše raspoloženje.

Kofein je stimulans i na svakog pojedinca utječe različito, kaže Brown. Iako može ometati san ili pridonijeti osjećaju anksioznosti, umjerenost zapravo može pomoći kod poboljšanja vašeg raspoloženja.

Čaj, kava i vino sadrže korisne biljne polifenole, koji su snažni antioksidansi i smanjuju upalu u tijelu, ali ih je važno konzumirati umjereno.

Unos veće količine vode može vam pomoći kod podizanja raspoloženja jer se čak i kod blage dehidracije možete osjećati lošije, piše RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...