Letačka posada HRZ-a s timom HGSS-a dobitnici nagrade “Plava vrpca Vjesnika”

Letačka posada 395. Eskadrile transportnih helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) s timom Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) dobitnici su ovogodišnjeg momčadskog priznanja “Plava vrpca Vjesnika” koje im je uručeno u ponedjeljak, 2. prosinca 2019. na svečanosti održanoj u Splitu.

Ovo vrijedno priznanje dodijeljeno im je za sudjelovanje u iznimnom pothvatu spašavanja unesrećenog ribara 30. travnja 2019. s plovila koje se nalazilo u akvatoriju otoka Jabuke oko 70 km udaljenom od otoka Visa, a akcija je okončana uspješno te je unesrećeni član posade prevezen u Klinički bolnički centar Split.

Ovo je ujedno i bila prva provedena akcija spašavanja letačke posade HRZ-a s plovila veličine 20-ak metara, a prije nje, posada je bila još jednom uključena u spašavanje unesrećenog s kruzera.

U jedinstvenoj akciji potrage i spašavanja koja je trajala nepuna dva sata posadu su činili kapetan satnik Davor Furčić, kopilot satnik Goran Jelić te tehničari letači stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Ante Smoljko.

Sjećajući se ove akcije satnik Furčić kazao je kako je za njega i cijelu posadu ovo zasigurno bilo jedno od najzahtjevnijih spašavanja u dosadašnjoj karijeri jer se odvijalo na otvorenom moru bez orijentira te jakom vjetru i valovima od tri metra.

“Zajedno sa spasiteljima iz HGSS-a uspjeli smo spasiti ljudski život i time potvrdili spremnost djelovanja u najzahtjevnijim uvjetima spašavanja. S ponosom nosimo ovu vrpcu i plaketu jer promiču hrabrost, čovječnost i srčanost, a to su vrijednosti Hrvatske vojske koja je i ovim činom potvrdila kako je uvijek u službi hrvatskom narodu”, poručio je satnik Furčić.

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. godine pjesnik i novinar Ratko Zvrko, u to vrijeme urednik pomorstva u dnevniku Vjesnik. Prestankom postojanja Vjesnika 2012. dodjelu Plave vrpce Vjesnika je preuzeo Sindikat pomoraca Hrvatske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...