Krenula je gripa; Jedan čovjek preminuo, preko 800 zaraženih

U Hrvatskoj je, zaključno s 29. prosinca, službeno registrirano ukupno 878 oboljelih od gripe, od kojih je 250 prijavljeno tijekom 52. tjedna. Najranjivija skupina su djeca u predškolskoj dobi, a najviše slučajeva dolazi iz kontinentalne Hrvatske, to jest Grada Zagreba, Šibensko-kninske i Krapinsko-zagorske županije.

– Sve je više oboljelih od gripe. Evidentirano je 848 zaraženih te jedan smrtni slučaj u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Kod jednog pacijenta u starijoj životnoj dobi došlo je do brojnih popratnih bolesti, ali i gripu tako da to nije neočekivano – rekao je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević za Jutarnji list.

Zavodu za javno zdravstvo prijavljena su još četiri smrtna slučaja, no zasad nije potvrđeno da su uzrokovana gripom. U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu ova je bolest za krevet prikovala 20 pacijenata.

– Pet pacijenata je na odrasloj i dječjoj intenzivnoj njezi, jedan je na aparatu za umjetno disanje, a jedna pacijentica je na umjetnim plućima – dodaje Puljiz.

– Nekakav vrhunac možemo očekivati krajem ovog mjeseca, odnosno početkom veljače. Posljednja dva tjedna bilježimo povećan broj oboljelih, rekla je epidemiologinja Zvjezdana Lovrić za HRT.

Poslužiti bi trebalo i cjepivo jer dominira virus influence A, podtip H1N1.

– To je bio jedan od sojeva u samom cjepivu protiv gripe, tako da možemo očekivati da će učinkovitost biti veća odnosno soj je pogođen koji je prisutan u samom cjepivu – dodaje Lovrić, a pranje ruku i izbjegavanje zatvorenih prostora i gužvi najbolja su prevencija za put do zdravlja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...