Od 11 pedijatara u županiji, pet ih je starije od 60; Specijalizatice se vraćaju tek 2021. i 2023. godine

Čak 1200 mališana je nedavno u Zadru ostalo bez pedijatra.

Sustav doslovno puca po šavovima, a liječnici se pitaju tko će biti kriv kad netko od njih zbog previše posla pogriješi. Pacijente s druge strane zanima je li to ta demografska politika o kojoj vladajući govore.

“S krajem 2019. godine ja sam ostala bez ginekologa, a moja djeca su ostala bez pedijatra. Naša pedijatrica, kod koje su bile oboje moje djece, od tri godine i godinu i pol,  e otišla u zasluženu mirovinu”, rekla je Martina Magaš iz Zadra za RTL.

Znaju da pronaći pedijatra neće biti jednostavno. Martinu nitko od postojećih devet pedijatra u gradu nije htio upisati.

“Moja kći ima tri godine i ona s navršene tri godine ima uvjet da se upiše kod doktora opće obiteljske medicine pa sam je upisala kod svoje doktorice jer znam da je dobra i imam povjerenja u nju. A s kartonom smo doslovno 15 dana šetali po institucijama, od ordinacije do ordinacije pedijatara, koji su rekli da su prenapučeni i da nas ne mogu primiti”, rekla je Martina Magaš.

U Domu zdravlja Zadarske županije poručuju kako se trude riješiti problem.

“Pa moj komentar, odnosno sagledavanje cijele situacije da je to problem cijele Hrvatske, tako u Zadarskoj županiji, ali s maksimalnim naporima vrha zadarske županije nastojimo trenutačne situacije premostiti. Mislimo u smislu, dok se ne vrate naše pedijatrice koje su upućene u specijalizaciju, do tada se sva djeca moraju zbrinuti i niti jedno dijete ne smije biti nezbrinuto”, rekao je zamjenik ravnateljice Doma zdravlja, Mario Kožul.

Vratiti se trebaju 2021. i 2023. godine. Dotad će na upražnjeno mjesto jedne pedijatrice doći umirovljeni pedijatar na pola radnog vremena.

No, primarijus Boris Ujević iz Hrvatske liječničke komore upozorava – osim što ih nema dovoljno, pedijatri u Zadru stare.

“U Zadarskoj županiji trenutačno radi 11 pedijatra, jedan je stariji od 65, četvero ih je starije od 60. Pritom su tri specijalizanata na specijalizaciji“, rekao je Ujević.

Istodobno, dok nedostaje pedijatara primarne zaštite, jači je pritisak na bolnice. Voditeljica odjela pedijatrije u zadarskoj bolnici poručuje: roditelji često s djecom prvo dođu kod nas.

“U tome pati drugi jedan segment našeg posla jer moramo reći da smo mi sekundarna zdravstvena zaštita, da mi imamo naše subspecjalističke ambulante, kardiološku, neurološku… Dakle, u tim slučajevima kada je subspecijalizant osoba primarne njege, kada on radi na hitnom pedijatrijskom prijemu, automatski se u njihovoj ambulanti slažu redovi i ljudi su nezadovoljni što čekaju kardiologa šest mjeseci, neuropedijatra tri mjeseca”, rekla je Sanja Delin s Odjela pedijatrije OB Zadar.

Sve ovo znači da je sustav pred kolapsom.

“Što se tiče primarne zdravstvene zaštite, mislim da bi se ona mogla i trebala reorganizirati. I da budu zapravo zadovoljni svi sudionici. I pacijenti i liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Mislim da bi se trebalo dati više specijalizacija na nivou primarne zdravstvene zaštite s obzirom da je u našoj županiji predviđeno u mreži 14 timova”, rekla je Delin.

Također, u Zadarskoj županiji vikendom i blagdanima dijete se može odvesti samo u bolnicu.

“Organizacije tzv. posebnih dežurstava u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, makar to nisu dežurstva, to je rad od 4-5 sati kroz jutro i 3 popodne, potpisan je ugovor s liječnicima opće medicine ali i s pedijatrima koji bi trebali sudjelovati u tzv. dežurstvima, u našoj županiji sudjeluju samo liječnici opće medicine”, rekla je Delin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...