NK Zadar pred raspadom zbog milijunskog duga; “Ovo više ne vodi ničemu”

U srpnju 2018. Stanovi su pucali od ponosa na dočeku svog srebrnog četverca iz Rusije.

“Jako se lijepo vratiti, prisjetiti se tih dječačkih početaka”, pričao je u ljeto 2018. Luka Modrić.

“Nadam se da će odavde biti novih Modrića, Subašića, Vrsaljka, Livakovića”, kazao je Danijel Subašić.

Godinu i pol kasnije pitanje nije hoće li biti novih Modrića, već hoće li više biti kluba. Jer Zadru, koji je danas trećeligaš, prijeti stečaj.

“Trenutno stanje u klubu je takvo da je račun kluba u blokadi, da su došle na naplatu višegodišnja dugovanja kluba i iz tog razloga nismo bili u mogućnosti isplatit plaću za prvi mjesec, a upitna je i plaća za drugi mjesec”, izjavio je direktor NK Zadra Damir Knežević.

Neizvršene obveze prema bivšim igračima čine najveći dio duga, a pronaći investitora za njegovo saniranje uvelike otežava vlasnička struktura. 35 posto dionica kluba u vlasništvu Rene Sinovčića je blokirano, zbog sudskih procesa koji se vode protiv njega. 20-ak posto u vlasništvu je malih dioničara, dok većinski vlasnik – Grad Zadar, čijih je nešto više od 40 posto dionica – dvoji kako opravdati ulaganje dodatnih milijuna u klub sa Stanova.

“Financijski smo pomagali i pomagat ćemo, ali nećemo sredstva građana bacati u rupu bez dna. Riješit će se na jedan ili drugi način, ali sigurno ne na način da grad daje dodatna velika sredstva u nešto što je vlasnički nesređeno”, rekao je gradonačelnik Zadra za dnevnik.hr.

Navijači Zadra groze se crnog scenarija koji uključuje riječi stečaj ili gašenje kluba.

“Ovo više ne vodi ničemu. To je tragedija i žalosno za Zadar”, rekao je navijač zadra Timo.

“Ne bih nikako volio da se Zadar ugasi, jer koliko god je Zadar kao grad – grad košarke, isto toliko je Zadar dao premnogo kvalitetnih nogometaša koji i dan danas nose slavu Zadra”, mišljenja je Goran.

Jedan od njih svakako je i reprezentativna jedinica.

“Svaki dan pratim situaciju u Zadru i stvarno mi je jako žao što je tako i nadam se da će se popraviti, da ćemo ih ponovno gledati u prvoj ligi”, izjavio je vratar Dinama Dominik Livaković.

A kako svaka uplata na blokirani račun kluba bude ovršena, vodeći ljudi NK Zadra nedavno su otvorili novi klub točnije udrugu nazvanu HNK Zadar. Na njen bi račun trebale sjedati članarine koje uplaćuju roditelji tristotinjak djece koja trenira u omladinskog pogonu.

“Vodilja je bila, poznajući situaciju u klubu i strepili smo od ovog nemilog događaja, da na neki način promišljamo, razmišljamo na koji način zaštititi školu nogometa, to jest prihode od škole nogometa, članarine i samu egzistenciju škole nogometa”, objasnio je direktor Zadra za dnevnik.hr.

Pred klubom su najneizvjesniji dani u njegovoj 75-godišnjoj povijesti, a nema sumnje kako bi za nogomet u cijeloj Dalmaciji bio enorman gubitak da Stanovi ostanu bez – omiljenog stanara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...