Prekinuta rasprava o SDP-ovu zakonu o pobačaju, traže legalan, dostupan i besplatan prekid trudnoće

SDP-ov zakon bi ženama u Hrvatskoj omogućio legalan, dostupan i besplatan pobačaj.

Saborske rasprava o SDP-ovu prijedlogu zakona o medicinskom prekidu trudnoće u srijedu je ponovno prekinuta, drugi put za redom,  nakon što su sabornicu napustili SDP-ovi zastupnici revoltirani što se Vlada ponovno nije očitovala o njihovom zakonskom prijedlogu, niti je na raspravu poslala svoga predstavnika.

„Mi razumijemo da Vlada ne može dati mišljenje dok ne završe unutarstranački izbori u HDZ-u. Zato ćemo to pričekati pa da imamo sugovornika koji će imati jasan stav“, rekao je predsjednik SDP-ova kluba Arsen Bauk nakon čega su SDP-ovci napustili sabornicu, a predsjedavajući Milijan Brkić zbog izostanka predlagatelja prekinuo sjednicu.

Rasprava o SDP-ovu zakonskom prijedlogu, koji bi ženama u Hrvatskoj omogućio legalan, dostupan i besplatan pobačaj, započeta je 5. veljače kada je također bila prekinuta zbog izostanka očitovanja Vlade.

Kao i prije tri tjedna, raspravu su obilježile stanke i poslovnička nadmudrivanja u kojima su se predsjedavajući Milijan Brkić i oporbeni zastupnici međusobno optuživali za kršenje poslovnika.

Hrvoje Zekanović (Klub hrvatskih suverenista) istaknuo je kako je veliki je problem što se u raspravi nije čulo očitovanje Vlade, odnosno što premijer misli o zakonu o pobačaju.

„On je deklarativno kršćanski demokrat, no kada je u poziciji zaštititi život od začeća, onda ne radi po tom pitanju ništa“, rekao je Zekanović koji je premijera apostrofirao kao ‘lažnog kršćanskog demokrata koji je u prilici zaštititi život, a to neće’.

Zekanović je pozvao HDZ-ova zastupnika Miru Kovača, protukandidata Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima, da se očituje u ime stranačkog kluba i kaže kako zamjera Plenkoviću što nije zaštitio život od začeća.

„HDZ  želi liberalizirati pobačaj, ali želi istovremeno i glasače desnice, ali to ne ide. Glasači desnice, konzervativni kršćani ne žele takav HDZ“, poručio je Zekanović.

Oporbeni zastupnici Bojan Glavašević, Mirando Mrsić (Demokrati), Anka Mrak Taritaš (Glas) redom su pozivali predsjedavajućeg da prekine raspravu jer se, po njihovu tumačenju, krši poslovnik raspravom bez Vladina očitovanja o oporbenom zakonskom prijedlogu.

SDP-ov Peđa Grbin istaknuo je da je Vlada imala dovoljno vremena očitovati se, ali je odlučila  opstruirati raspravu.

„Ako nazočnost Vlade nije potrebna za mjeru koju podržava preko 80 posto građana Hrvatske, onda se bojim da ne razumijete parlamentarizam ni u osnovnim crtama“, istaknuo je Grbin.

SDP-ov prijedlog predviđa da pobačaj treba biti besplatan u svim javnim klinikama i svim klinikama koje imaju odjel za porodništvo i ginekologiju, te da bolnica mora osigurati medicinske usluge svakoj ženi koja ima zakonsko pravo na medicinski prekid trudnoće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...