Apel Stožera građanima: Ne putujte ako ne morate, pridržavajte se ovih uputa!

Iz klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu danas je potvrđeno novih sedam oboljelih osoba novim koronavirusom. Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 46 oboljelih osoba, od kojih su dvije osobe ozdravile. Dosad su ukupno testirana 724 uzorka i u ovom trenutku je još 38 uzoraka na testiranju.

U Republici Hrvatskoj u karanteni je smješteno 59 osobe, 22 strana državljana i 37 hrvatskih, javlja Index.

Iz Stožera apeliraju na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane te na građane da izbjegavaju putovanja koja nisu nužna.

Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2), poručuju i dodaju da je prevencija ključna.

“Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj”, poručuju iz Stožera te ponavljaju upute za građane:

1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana, ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.

2. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

3. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...