Cestitka_Uskrs

Netflix i YouTube će privremeno smanjiti kvalitetu videa u Europi

Trenutačno je velik dio Europe u karanteni i samoizolaciji, velik broj ljudi radi od kuće, a škole i fakulteti su zatvoreni. Sve ovo dovelo je do značajno većeg opterećenja na mrežnu infrastrukturu, pa je iz Europske komisije stigao poziv kompanijama da pokušaju spriječiti zagušenje mrežnog prometa.

Thierry Breton, povjerenik EK za unutarnje tržište i usluge poznao je, među ostalima, Netflix i YouTube da privremeno smanje kvalitetu svojih video zapisa koje korisnici streamaju od kuće. Spomenuo je i da telekomi imaju odgovornost osigurati da Internet u ovim kriznim vremenima funkcionira bez smetnji. Apelirao je i na same korisnike da gledaju SD video zapise kada im HD nije prijeko potreban.

Netflix smanjuje bitrate

Na ovaj su poziv prvi reagirali predstavnici Netflixa. Kako prenosi BBC, Netflix je pristao na 30 dana smanjiti rezoluciju svojih videa za korisnike, odnosno smanjiti bitrate video zapisa za otprilike četvrtinu – što će u jednakoj mjeri smanjiti i količinu podataka koja se prenosi do gledatelja. Ovu promjenu potvrdio je CEO Netflixa Reed Hastings u razgovoru s povjerenikom Bretonom.

Inače, nisu samo video servisi oni koji bilježe povećane promete u posljednjim danima. Iz Facebooka je potvrđeno da je zabilježeno značajno veće korištenje nekih njihovih usluga, uključujući i udvostručenje prometa koji odlazi na pozive unutar WhatsAppa i Messengera. Povećanje nije na razini globalnih vrhunaca, primjerice tijekom novogodišnje noći, ali je u svakom slučaju izazovno, izjavio je Mark Zuckerberg.

YouTube u SD rezoluciji

Nedugo nakon što je Netflix najavio da će postupiti u skladu s preporukama EK, i YouTube je najavio smanjenje kvalitete videa. Njihov potez neće uključivati smanjenje bitratea već razlučivosti – pa će tako po defaultu sav video sadržaj prikazivan građanima EU u narednim tjednima biti postavljen na SD rezoluciju. Ova mjera imat će trajanje od najmanje 30 dana, javlja Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...