Što je s dogovorenim vjenčanjima? Odgovorio ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da je pandemija koronavirusa najveći epidemiološki događaj koji se dogodio u zadnjih 100 godina.

Što se tiče vjerskih obreda, ravnatelj HZJZ-a je svjestan da se neke stvari ne mogu zaustaviti.

“Ono što je nužno ćemo dopustiti. Sprovode ne možemo zaustaviti. Već smo ranije dali preporuke kako osigurati tu mjeru socijalnog distanciranja za vrijeme toga čina. Što se tiče vjenčanja, ako je netko to već ugovorio i ne može odgoditi, potrebno je osigurati opću higijenu i ograničiti socijalne kontakte. Naravno ugostiteljski objekti neće raditi, tako da je moguće organizirati jedino privatno”, pojasnio je.

Na upit RTL-a hoće li Hrvatska uskoro u karantenu poput Francuske, Capak kaže da smo ipak daleko od toga.

“Mjera karantene u zajednici znači da se neko naselje zatvara za ulaz ili izlaz. U drugim zemljama postoje područja gdje je velika lokalna transmisija dovela do eksplozivnog širenja bolesti. Mi za sada takvu situaciju epidemiološku nemamo i takvu mjeru u ovom trenutku ne razmatramo”, rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Istaknuo je kako rade na tome da zdravstveni sustav pripreme za veći broj težih bolesnika, a do tada je zadatak epidemiloga usporiti širenje.

“Naše krivulje rasta bolesti za sada su povoljne i ponosni smo na njih, nadamo se da se neće pogoršati.”

Još se čeka nalaz preminulog muškarca u Istri. Capak kaže da se dogodila kontaminacija transportne podloge brisa i zbog toga se ekipa morala vratiti u Istru po novi uzorak. Rezultat bi trebao biti poznat tijekom večeri.

“Mislimo s dosta velikom vjerojatnošću da se ne radi o koronavirusnoj infekciji”, zaključio je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...