5G dokazano štetan! Ali za GPS signal

Američka Federalna komisija za telekomunikacije i nadležni regulator za ovo tržište, FCC, u ponedjeljak je odobrila telekomunikacijskoj kompaniji Ligado Networks (koja se inače bavi satelitskim komunikacijama) izgradnju 5G mreže. Ista će se moći protezati diljem cijelih Sjedinjenih američkih država i imat će primarnu svrhu pružati komunikacijske usluge za Internet stvari i druge povezane uređaje. Međutim, ovaj proces odobrenja nije prošao bez problema.

Inicijalna ponuda Ligada za 5G mrežu, predana još 2015. godine, morala je biti značajno izmijenjena i unaprijeđena kako bi “prošla” kod FCC-a. Naime, stručnjaci su primijetili da se frekvencije koje je Ligado tada namjeravao koristiti u svojoj mreži donekle podudaraju s radiofrekvencijskim spektrom postojećih GPS satelita.

FCC je stoga tražio nadopunu prijedloga i u konačnici ga odobrio tek nakon što je osigurano da će frekvencije 5G mreže (u tzv. L-bandu od 1 do 2 GHz) biti za najmanje 23 MHz separirane od GPS-ovih koje im se nalaze “opasno blizu”. Također, u odnosu na prvi predloženi izgled 5G mreže snaga signala smanjena je za čak 99,3%, a strogo su definirani i dozvoljeni frekvencijski rasponi.

Protivljenje struke

Čak i ovakvom prijedlogu oštro su se prije odobrenja protivile aviokompanije, američko Ministarstvo obrane i desetak drugih federalnih agencija (poput meteoroloških), no to nije spriječilo vodstvo FCC-a da jednoglasno donese odluku o davanju dozvole Ligadu. Protivnici su navodili da je Ligadov plan pun rupa, konstantno zahtijeva ispravke, te da ta kompanija nije sposobna izgraditi kvalitetnu mrežu. Navodili su i političke pritiske na FCC da se ovaj projekt odobri – što se u konačnici i dogodilo.

Nakon FCC-jeve ovotjedne odluke oglasili su se i iz udruženja GPS Innovation Alliance koje okuplja velike korisnike GPS usluga. Navode da su razočarani što je FCC ignorirao stručna mišljenja koja govore o mogućoj štetnoj interferenciji nove 5G mreže i GPS-a, te pozivaju na poštivanje “1 dB Standarda” koji jedini osigurava neometano funkcioniranje globalne satelitske navigacije i odvajanje signala od “buke” interferencije drugih mreža. Najavljuju da će pomno pratiti pridržava li se Ligado postavljenih mu ograničenja, prenosi Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...