Božinović otkrio kada će se otvoriti tržnice, predstavio nova pravila za osobne i vozačke

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je u Saboru predstavio paket od četiri zakona kojima se produljuje rok trajanja osobnih iskaznica i drugih dozvola, a sve s ciljem da u epidemiji koronavirusa što manje građana dolazi na šaltere policijskih postaja, odnosno da ostanu doma.

U paketu zakona, koji je vezan uz rad Ministarstva unutarnjih poslova, dopune su zakona o putnim ispravama, o osobnoj iskaznici, o sigurnosti prometa na cestama te o nabavi i posjedovanju oružja građana, piše Index.

Svim građanima, kojima osobna iskaznica istekne za trajanja epidemije, ona će vrijediti i 30 dana nakon njezina prestanka. Građanin koji je već podnio zahtjev za novu osobnu iskaznicu, a nije ju preuzeo, moći će to učiniti 30 dana nakon epidemije. Isto vrijedi i za vozačku dozvolu, za odjave vozila, podizanje već izrađenih dozvola i dokumenata o nadzornom pregledu. Novi rokovi ne vrijede za tehnički pregled i registraciju vozila. Njih će građani i gospodarski subjekti i dalje obavljati u propisanim rokovima zbog sigurnosti prometa na cestama.

Dopunama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, vlasnicima oružja omogućit će se korištenje prije izdanih oružnih listova koji će se smatrati valjanim najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije. Do 30 dana nakon prestanka epidemije omogućit će im se i još neke radnje koje moraju napraviti u zadanim rokovima, primjerice podnošenje zahtjeva za izdavanje oružnog lista, dostavljanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti itd.

Građanima će se za trajanja epidemije omogućiti i korištenje putovnice kojoj istekne rok, a najdulje 30 dana od dana nakon njezina prestanka. Time se u prvom redu ide na ruku hrvatskim državljanima kojima putovnica istekne za trajanja epidemije, a nalaze se u inozemstvu.

Sabor će u utorak raspravljati o amandmanima na te, ali i druge zakone iz Vladina travanjskog paketa pomoći gospodarstvu pogođenom epidemijom, te glasovati o samim zakonima. Nakon toga, raspravit će i SDP-ov zakonski paket pomoći gospodarstvu.

Božinović: Odluka o tržnicama moguća sutra

Zastupnik Mosta Marko Sladoljev spočitnuo je Božinoviću što ne spominje navijačke skupine koje pomažu u krizi, na što se Božinović zahvalio svima koji volontiraju i pokazuju solidarnost, uključujući i navijačke skupine.

Franko Vidović iz SDP-a pitao je Božinovića je li 9. siječnja održan sastanak u Vladi o koronavirusu i, ako jest, kako je moguće da ove mjere već 15 ili 20 dana nisu na snazi.

Božinović je rekao da su detektirali samo da se nešto događa u Kini i da to treba pratiti, ali da je onda još uvijek bilo previše nepoznanica da bi se moglo govoriti o tome hoće li virus doći u Europu, kako će se širiti.

“Međutim, činjenica je da se razgovaralo i da nas ova epidemija nije iznenadila u odnosu na neke druge države, pa i nama susjedne države, jer da je tome tako govori podatak da imamo linearni rast, a neke puno veće i razvijenije države su ipak izgubile stvar iz kontrole”, rekao je Božinović.

Odgovarajući na pitanja zastupnika o otvaranju tržnica, Božinović je rekao da upravo traju videokonferencije sa svim stožerima kako bi znali koji su uvjeti, prije svega epidemiološki, je li ograđen prostor, koji je broj ljudi koji u jednom trenutku mogu biti prisutni, koji je razmak između prodajnih mjesta…

“Kad dobijemo povratnu informaciju, kao što je bilo sa zatvorenim dijelovima, da su poduzete sve mjere, odluka će se pustiti i bit će objavljena. Ja očekujem da to može biti vjerojatno već i sutra”, rekao je Božinović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...