HZZO će izdvojiti oko 22,5 milijuna kuna za naknade za samoizolaciju

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Lucian Vukelić rekao je u srijedu da će HZZO prema dosadašnjim podacima morati izdvojiti oko 22,5 milijuna kuna za naknade građanima za samoizolaciju zbog sprječavanja širenja epidemije koronavirusa.

Vukelić je naglasio da trenutno imaju 10.663 zatražene naknade. Za njih bi trebalo izdvojiti oko 4257 kuna mjesečno, odnosno pola za 15 dana izolacije, što će HZZO koštati oko 22,5 milijuna kuna, izjavio je Vukelić za Dnevnik Nove TV.

“To je prvi put da imamo izdatak za samoizolaciju. Promatrajući naš prihodovni dio, za sada se držimo. Kako će to biti ubuduće, vidjet ćemo”, istaknuo je.

Napomenuo je da po dosadašnjim podacima nije povećan broj bolovanja; lani ga je zatražilo 4,2 posto, a ove godine 3,9 posto građana, no nisu ubrojani podaci s kraja ožujka i početka travnja.

Očevi traže rodiljni dopust

Upitan traže li građani više bolovanja zbog svojih kroničnih bolesti, kazao je kako liječnici svakom pacijentu moraju pristupiti profesionalno i na temelju zdravstvenih podataka trebaju odlučiti o bolovanju.

“Zanimljivo, imamo veću potražnju za rodiljnim dopustom očeva”, dodao je ravnatelj HZZO-a.

Osvrnuo se i na žalbe pacijenata koji tvrde da telefonski ne mogu dobiti svoje liječnike, rekavši da je napravljeno oko 3000 provjera, na koje je 94 posto liječnika odgovorilo odazvavši se na poziv.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...