Rad od kuće ima negativnu posljedicu, stres nas tjera da češće otvaramo hladnjak

Zbog pandemije koronavirusa prisiljeni ste raditi od kuće. Niste pretjerano motivirani, prekidate s radom i nemate ni najmanju želju odgovoriti na mailove. No nasreću, blizu je kutija s keksima, a ni hladnjak nije daleko.

Jedu li ljudi više u novonastalim okolnostima? Da, velika većina, iskreno odgovara Antje Gahl, glasnogovornica Njemačke udruge za prehranu (DGE).

“Aktualna je situacija neuobičajena i za mnoge ljude povezana sa stresom pa vam česti odlasci do hladnjaka, da biste nešto ‘prigrizli’ vrlo brzo mogu prijeći u naviku”, kaže.

Kao glavnu strategiju za izbjegavanje takvog poriva preporučuje da se, ako ikako možete, držite podalje od kuhinje te da unaprijed osmislite dnevne aktivnosti, uključujući i vrijeme obroka.

Obiteljima s djecom to je jednostavnije provesti u djelo, no i samci bi se trebali pokušati pridržavati toga pravila. Svatko ima različit ritam, kada su posrijedi obroci, kao i potrebu za različitim brojem obroka u danu i u uobičajenim okolnostima.

“Nekima su dovoljna tri obroka dnevno, a drugima pet”, kaže Gahl.

No što ako vas uhvati iznenadna želja za hranom? Gahl kaže da “nije riječ o stvarnome osjećaju gladi, već da taj poriv dolazi iz glave”.

Radi se o emotivnoj gladi, odnosno želji za posebnom vrstom hrane, poput čokolade, pizze ili tjestenine. Emotivno izazvana potreba za hranom počinje u ustima i umu, a u glavi vam se stalno vrte misli o željenoj vrsti hrane.

Emotivna glad povezuje se s neugodnim emocijama i u ovoj specifičnoj situaciji javlja se zbog stresa.

Da biste uspjeli savladati ovaj poriv, vrlo je važna samokontrola, nešto što vam stres nužno ne olakšava, kaže Gahl.

“Zato je važno tijekom dana praviti pauze jer će vam one pomoći da smanjite stres”, savjetuje.

Predlaže i da kekse i ostale slastice uklonite iz vidnog polja. “Odvraćanje pozornosti od željenog zalogaja možda vam pomogne. Razmišljajte ovako: sada ću prekinuti posao, ali neću jesti, nego ću nakratko raditi nešto drugo”, predlaže.

I konačno – ako ništa ne pomogne, ne budite prestrogi prema sebi u ovim teškim vremenima.

“Fleksibilna pravila obično su bolja od strogih samonametnutih zabrana”, kaže Gahl. “Dakle, nemojte sebi u potpunosti zabraniti čokoladu. Umjesto toga, odmah pojedite komadić (ne cijelu tablu) i svjesno u tomu uživajte”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...