Sedam prirodnih boja uz koje će svaka pisanica biti posebna

Uskršnje pisanice možete ukrasiti i prirodnim bojama. Na raspolaganju su vam razne namirnice koje će jajima dati posebne nijanse.

Procedura za prirodno bojenje jaja ista je za sve namirnice:

Pomiješajte jednu litru vode s dvije žlice alkoholnog octa u loncu. Dovedite tekućinu do vrenja, ubacite prirodna bojila u lonac, smanjite temperaturu na najmanje i pustite da se lagano kuha oko pola sata. Procijedite obojenu vodu i pustite da se ohladi, a tek onda ubacite hladna kuhana jaja u nju. Neka odstoje minimalno sat-dva.

ŽUTE PISANICE

Dodajte 3 žlice kurkume u vodu i ruke zaštitite rukavicama kako taj žuti začin ne bi ostavio jarke mrlje na vašim rukama.

RUŽIČASTE PISANICE

Vodi dodajte 500 grama svježe cikle. Ne brinite se ako jaja prvo budu izgledala tamnosmeđa. Nakon što se osuše, dobit ćete nježnu ružičastu boju.

NARANČASTE PISANICE

Dodajte četiri šalice ljuski od žutog luka u lonac kako biste dobili narančastu boju pisanica.

ZELENE PISANICE

Vodu obojite u zeleno uz pomoć 500 grama špinata u listovima. Možete ga pomiješati s drugim zelenim lisnatim povrćem poput blitve, koprive i peršinova lista.

PLAVE PISANICE

U vruću vodu dodajte 500 grama nasjeckanog ljubičastog kupusa. Namakanje jaja u toj kupelji dat će vašim pisanicama nježnu plavu boju. Želite li boju pojačati, ostavite jaja da se namaču u boji preko noći u hladnjaku.

LJUBIČASTE PISANICE

Za njih će vam trebati četiri šalice ljuski od ljubičastog luka.

PLAVOSIVE PISANICE

Zgnječite 500 grama borovnica i zakuhajte ih u vodi s dodatkom octa. Rezultat će biti zanimljive pisanice s posebnom plavosivom nijansom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...