Vjenčanja će se od sada moći ugovarati i putem interneta

Sustav e-Građani trenutno ima više od 950.000 korisnika, a njihov se broj u samo dva tjedna, između 23. ožujka i 6. travnja, povećao se za više od 100 tisuća. Pandemija koronavirusa požurila je i uslugu koja se tiče vjenčanja, a detalje su za Tportal otkrili u Ministarstvu uprave.

Od svih novih usluga najviše je pažnje privukla e-Prijava vjenčanja.

Usluga će omogućiti mladencima prijavu u aplikaciju putem nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava NIAS.

Riječ je dijelu sustava e-Građani uz korištenje vjerodajnica minimalne razine sigurnosti 3.

To će građanima osigurati da od kuće odaberu mjesto i vrijeme sklapanja braka te da rezerviraju termin i prostoriju.

U prvoj fazi brakove će putem usluge e-Prijava vjenčanja moći prijaviti samo hrvatski državljani, i to za sklapanje građanskog braka u službenim prostorijama matičnih ureda. Nakon što izaberu mjesto i vrijeme za vjenčanje mladenci će morati popuniti sve potrebne podatke o sebi, definirati izabranika ili izabranicu i svjedoke te odluku o izboru prezimena nakon sklapanja braka.

Nakon što mladenci putem aplikacije prihvate predloženi termin i mjesto vjenčanja obradu podataka preuzima matični ured koji će provjeriti sve zakonom propisane uvjete za sklapanje braka. Kad matičar utvrdi da su svi uvjeti zadovoljeni, obavijestit će mladence koji će upravnu pristojbu uplatiti putem sustava e-Pristojbe i u miru organizirati svadbu.

‘Svaka kriza je i prilika za razvoj, nove ideje i rješenja. Vlada će nastaviti digitalizaciju svih procesa javne uprave, daljnjeg razvoja e-usluga te povezivanja svih tijela državne uprave kako bi građani i poduzetnici dobili brzu i kvalitetnu uslugu jedinstvenom komunikacijom s tijelima državne uprave’, izjavio je ministar uprave Ivan Malenica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...