Za doručak, ručak ili večeru: Fino jelo od tri sastojka koje košta manje od pet kuna

Zobena kaša jedno je od najzdravijih i najjeftinijih jela s kojima možete započeti dan, no isto tako moguće ga je pripremti za ručak ili finu večeru.

Zobene pahuljice pravi su mali izvor hranjivih tvari – u stotinu grama nalazi se oko 16 grama bjelančevina i 10 grama prehrambenih vlakana koja osiguravaju dobru probavu. Bogate su i kaljem, fosforom i magnezijem.

Zahvaljujući visoku udjelu ugljikohidrata riječ je o zasitnom jelu nakon kojeg nećete biti gladni satima. U 100 grama pahuljica, naime, nalazi se oko 400 kalorija. Povrh svega, pola kilograma zobenih pahuljca moguće je kupiti i za 4,50 kuna, što ih čini cjenovno iznimno prihvatljivom namirnicom.

Zobene pahuljice moguće je napraviti na 1001 način. One se mogu pomiješati s različitim voćem, orašastim plodovima, sjemenkama, začinima i maslacima od primjerice kikirikija ili badema.

No jednostavan i fin recept moguće je spremiti s tek tri namirnice koje će vas po porciji stajati manje od pet kuna.

Sastojci za zobenu kašu

65 g zobenih pahuljica
200 ml mlijeka
1 banana

Priprema

1. Zdrobite pola banane vilicom. Što je banana zrelija, to će kaša biti slađa i ukusnija.

2. Zdrobljenu bananu stavite u lonac s neprianjajućim dnom te ju pomiješajte s mlijekom i zobenim pahuljicama.

3. Sve dobro promiješajte i pustite da zavrije.

4. Kuhajte nekoliko minuta dok se pahuljice ne pretvore u kašu. Ako vam je kaša presuha, možete u nju dodati još malo vode.

5. Poslužite toplo, a ostatak banane narežite na kriške te njima ukrasite jelo. Dobar tek!

Savjet plus:
Ovo je recept za zobenu kašu koja će posebno dobro prijati tijekom hladnijih dana. Ako imate na raspolaganju cimet, u kašu možete dodati i taj aromatični začin.

Kada vrijeme zatopli, iste namirnice moguće je iskoristiti i za hladnu kašu koja se sprema u hladnjak.

Večer prije konzumacije sve sastojke ubacite u staklenku s poklopcem, sve dobro primiješajte te h pohranite u hladnjak. Sljedeći dan otvorite staklenku i uživajte u okusima, piše Zadovoljna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...