Vlasnici apartmana i hotela u Novalji: “Situacija je jako loša, rezervacija nema!”

Vlasnici apartmana i hotela pripremili su zaštitnu opremu, dezinficijense, sve uredili, no rezervacija nema… Agenciji koja na Pagu iznajmljuje stotinu apartmana javili su se tek jedni jedini gosti iz Francuske. Oni koji imaju klubove na Zrću već su spremni za najcrnji scenarij – potpuno propalu sezonu.

Ovisno koga se pita, pad prihoda procjenjuje se od 65 pa do 80 posto. Riječ je o desecima milijardi kuna o kojima Hrvatska ovisi. I zato je već krenula bitka za svakog gosta.

Na jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija zasad je tiho i pusto. Novalja je bez ljudi, Zrće bez partyja.

“Da ovaj razgovor vodimo na isti dan prije godinu dana, Novalja bi bila puno veselija i puno življa i svega bi bilo, sve otvoreni kafići, restorani, sve bi bilo već u pogonu”, kaže za RTL Potragu iznajmljivač Miljenko Dabo.

“U ovom trenutku mi bismo bili puni, hotel i restoran bili bi popunjeni”, dodaje ugostitelj Boris Šuljić.

“Imamo samo dvije rezervacije”

Prvi gosti trebali su stići u ožujku, a srpanj i kolovoz bili su gotovo do kraja popunjeni. Sada se pripremaju za sezonu, ali ni sami ne znaju što očekivati.

“Prije covida, lani je bilo sjajno. Super. Problema nismo imali nikakvih, bili smo jako zadovoljni. Imali smo puno rezervacija, sada samo dvije, jedna u sedmom i jednu u osmom mjesecu”, priča Dabo.

“A oprezni smo, imamo malu djecu, imamo unuke, malu od pola godine, ovaj drugi ima dvije i pol. I babu od 100 godina skoro. Tako da nije lako, moramo biti oprezni jer je zdravlje najvažnije”, rekao je Dabo.

Nevolja specifična za Novalju je to da su većina turista partijaneri, piše Index.

Ostalo dva posto rezervacija

Da situacija nije dobra, tvrdi i Margarita Matas, vlasnica turističke agencije. Ona vodi oko 100 apartmana, a i sama ima hostel.

“Situacija je dosta loša trenutno. Bila je odlična, nekih 20-ak posto smo bili jači nego lani. To smo gledali u veljači, na isti datum lani smo bili 20 posto bolji. Imali smo preko tisuću rezervacija, s tim da je sada od tih tisuću ostalo dva posto”, rekla je Matas.

Do početka ožujka oko 60 posto kreveta bilo je bukirano.

“Moramo čuvati mentalnu kondiciju”

Boris Šuljić, vlasnik hotela, restorana i vinarije Boškinac, ali i kluba Kalypso na Zrću, kaže:

“Očekivanja su vrlo realistično na bazi negdje 30, 35 posto, od prošlogodišnjeg nekakvog biznisa. Na bazi rada hotela, restorana i vinarije. Jedan drugi segment posla koji je ovisan o party turizmu, on će biti jedan ili nula posto”, rekao je Šuljić.

Restoran i hotel je otvorio sredinom svibnja, a za Zrće se nada da će otvoriti barem kao kafić.

“Moramo čuvati mentalnu kondiciju i imidž. U tom svemu ne potonuti u dešperatnost i posustati jer mi prodajemo sreću. Mi prodajemo doživljaj, zadovoljstvo, iskustvo. Zbog toga ne smijemo upasti u bed i isporučivati nevolju, mi moramo isporučivati nadu”, rekao je Šuljić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...