Rezultati nadzora zadarskih klubova; Ugostitelj u dezinficijens ulio vodu, priznao prijevaru na licu mjesta

Širenje zaraze koronavirusom uzelo je maha, a sporni su svi zatvoreni prostori u kojima se aerosol prenosi znatno rapidnije.

Samim time, predmetom rasprave postali su noćni klubovi čija se primarna funkcija, kao mjesta opuštanja, zabave i upoznavanja teško sljubljuje s mjerama distance i maksimalne individualne pažnje.

No, kako suživot s virusom mijenja brojne segmente života privremenu transformaciju mora doživjeti i iskonsko značenje zabave.

Noćne klubove, koji su u Europi detektirani kao žarišta širenja koronavirusa, od proteklog vikenda obilaze djelatnici civilne zaštite, inspektorata i ravnateljstva policije, a kako bi utvrdili pridržavaju li se ugostitelji epidemioloških mjera. U prvom redu, ima li svaka osoba propisana četiri metra kvadratna prostorne površine, nose li konobari maske, pleše li se na podojima, jesu li postavljeni dozatori za dezinfekciju…

I zadarski klubovi prošli su kontrolu nadzornih službi. Od prvog čovjeka postrojbi Civilne zaštite Gradskog stožera doznajemo kako se samo u noćnoj smjeni obavi do 35 kontrola.

Češljaju se noćni klubovi, ali i kafići, fast food objekti, pirevi… Upravo na svadbama, kaže Lukić, uočeno je više nepažnje i kršenja preporuka negoli u objektima noćne zabave.

S najspornijom situacijom u posljednjih tjedan, susreli su se u jednom kafiću. Tamo je vlasnik u bočicu dezinficijensa ulio vodu. Nadzornici su odmah primijetili kako nema mirisa alkohola te su ugostitelja obavijestili kako će uzorak poslati na analizu. Isti je na licu mjesta priznao prijevaru.

U noćnoj smjeni od prošlog vikenda pridružili su nam se inspektori te smo uz pratnju djelatnika MUP-a prošli sve noćne klubove. Neki su nas primjeri pozitivno iznenadili. Hype bar se pridržava doslovno svih preporuka. Dezinfekcija je na ulazu, osoblje i redari pod zaštitnom opremom… Svarog i Ledana su otvoreni prostori i samim time manje problematični, ali ni tu nisu uočene nikakve nepravilnosti… Zatvorenim smo objektima preporučili ograničavanje broja posjetitelja, no preostalih mjera se drže manje više dobro, kaže nam Mate Lukić.

Do sada su ispisali dvije prijave.

Izdali smo dvije prijave, jednu radi radnog vremena, a drugu radi vode umjesto dezinfekcijskog sredstva. Vlasnik je sam priznao krivicu i potpisao izvješće bez potrebe za analizom. U noći napravimo od 30 do 35 nadzora, dok je po danu brojka daleko veća. Naime, danju vršimo i nadzor plaža te javnog prijevoza, kaže Lukić.

Voditelj zadarske Civilne zaštite bio bi zadovoljan kada bi klubovi prihvatili preporuku da se na ulazima u zatvorene prostore, poput klubova i sala za vjenčanja, posjetiteljima mjeri temperatura.

Kada promatrate sve iz prve ruke, nema nikakve razlike između pireva i noćnih izlazaka. Osobno smatram da bez noćnog života turizam pada na najnižu razinu i svima nam je u cilju izbjeći scenarij njihova zatvaranja. Vidjeli smo kako se zadarski noćni objekti trude, a ako uvedu sekundarno mjerenje temperature na ulazu, opasnost svodimo na minimum…, zaključuje Lukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...