Tragedija u Paklenici; Liječnica objasnila zašto treba izbjegavati nagle promjene temperature

Više od sat vremena trajalo je oživljavanje Zagrepčanke koja se iznenada srušila u Nacionalnom parku Paklenica.

“Nije bilo blizu, dojava je bila da se radi o ženskoj osobi koja se srušila i ne diše i da je reanimacija u tijeku. Dežurni spašavatelji i spašavatelji koji su se nalazili u Starigradu krenuli su gore sa svom potrebnom opremom i kada smo stigli gore, nastavili smo sa reanimacijom do nekog određenog trenutka kada smo je prekinuli”, izjavio je Filip Bach iz HGSS Stanice Zadar Ispostava Starigrad Paklenica.

Sumnja se da je doživjela zastoj srca, no točan uzrok smrti znat će se nakon obdukcije. 35-godišnjakinja je planinarila s obitelji i nakon duže šetnje odlučila se osvježiti u jednom izvoru u kanjonu.

Odmah po izlasku iz hladne vode mlada se žena srušila pred očima supruga i sedmogodišnjeg djeteta. Tu je odmah pritekla u pomoć jedna grupa poljskih turista, planinara, bila je među njima i jedna liječnica i došao je i GSS, ali nesretnoj ženi više nije bilo spasa.

Liječnici upozoravaju da je nagla promjena temperature veliki šok za tijelo.

“Normalno da se na prvi mah može činiti ugodno ući naglo u hladno, međutim žile u tijelu reagiraju, naglo se stegnu. Ako postoje od prije promjene u tim žilama, dolazi do smanjenja protoka, neki dobiju moždani, neki dobiju srčani udar. U svakom slučaju to treba izbjegavati”, kazala je Tea Andrović Šmit, liječnica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske Županije Ispostava Starigrad za RTL.

Gorska služba spašavanja zadnjih 15 godina ima stalna ljetna dežurstva u donjem dijelu kanjona u kojem se zadržava i najviše penjača.

“Oni su prisutni na terenu i djeluju prvenstveno preventivno, što je najbitnije, da uopće dođe do nesreće, a ako se nešto i dogodi da u što kraćem roku pristignu na mjesto nesreće i da u što kraćem roku pomognu unesrećenima”, rekla je Natalija Andačić, ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica.

Ovogodišnji srpanj je u Nacionalnom parku na 70 posto posjećenosti, a za kišnih ili vjetrovitih dana koji nisu pogodni za kupanje, u Paklenici planinari i penje više od 500 posjetitelja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...