U automobilu ste za vrijeme grmljavinskog nevremena? Evo što trebate učiniti

Munja udara vozilo vrlo rijetko, ali za vrijeme nevremena ostanite u svom automobilu, jer se oni ponašaju slično Faradayevom kavezu i nude zaštitu od strujnog udara.

Ljeto je, ali vremenske prilike nisu posve stabilne, a što je još gore – ljetne grmljavinske oluje su sve češće i žešće. Evo nekoliko praktičnih savjeta za vozače automobila, kabrioleta, kampera, motocikala i bicikala, koje preporučuje najveći njemački autoklub ADAC.

Svatko tko putuje dok vani traje nevrijeme na cesti mora biti spreman na ​​lošu vidljivost, tuču, nalet vjetra i akvaplaning, slomljene grane i druge prepreke na putu.

Prema definiciji hrvatske Wikipedie, munja je naglo pražnjenje atmosferskog električnoga naboja koncentriranog u olujnim, grmljavinskim oblacima (kumulonimbusima), povezano s pojavom snažnog bljeska i snažnoga zvučnog udara (grom). Unutar grmljavinskih oblaka električni potencijal naraste i do 3 milijuna volti, pa zrak više nije dostatan izolator i nastaje izbijanje električnoga naboja unutar oblaka, prema drugom oblaku, prema okolnomu zraku ili prema tlu (jedno takvo izbijanje na svakih deset). Munja se može vidjeti i na udaljenostima do 150 kilometara.

Međutim, munja udara vozilo vrlo rijetko. Ako se to i dogodi, ostanite u svom automobilu, jer se oni ponašaju slično Faradayevom kavezu i nude zaštitu od strujnog udara.

Ipak, nakon udara munje ne dodirujte metalne dijelove u unutrašnjosti koji su povezani s karoserijom. Ako udari munja automobili, elektronika i gume mogu se oštetiti. Općenito vrijedi sljedeće: ni pod kojim uvjetima ne smijete parkirati na povišenim mjestima, zatvorite prozore i krov i uvucite sve antene (ako je moguće).

Ako putujete otvorenim automobilom – kabrioletom, trebali biste zatvoriti krov, tada i ovdje funkcionira princip Faradayjevog kaveza. Jer u gotovo svim kabriolet automobilima postoje takozvani lukovi (šipke) izrađeni od metala, koji odbijaju udar munje u tlo. Također, isto tako djeluju okviri vjetrobranskog stakla, roll-bar kavezi i gornji mehanizmi kabriolet vozila.

Za kampere vrijedi sljedeće: zatvorite otvorene prozore, vrata i sklopive krovove, nemojte prati posuđe ili tuširati se i obavezno odvojite 230-voltni kabel s vanjske strane vozila. Osim toga, ne dodirujte metalne dijelove uređaja u zatvorenom prostoru.

Motociklisti ili biciklisti nemaju zaštitni kavez oko sebe. Međutim, grane, predmeti na cesti, tuča ili slaba vidljivost za njih su opasniji od munje. Isto tako, vozači na dva kotača tebaju izbjegavati povišena mjesta. Metalne konstrukcije poput ograde ili rešetki i drveća također su opasne. Ako je moguće, vozači na dva (i četiri kotača u slučaju quadova) se trebaju skloniti ispod mosta ili nadstrešnice i držati se na udaljenost od motora ili bicikla dok traje nevrijeme.

Što se kupača tiče, izađite iz vode (mora) ili malenog čamca i udaljite se od vodenih površina, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...