Magarci s Kurbe Male namagarčili spasioce: Nakon višesatnog naganjanja ostali na otoku

Dojava poljskih nautičara o dva iznemogla magarca na jednom od kornatskih otoka podignula je krajem srpnja na noge lokalnu zajednicu, inspekcije i sve nadležne institucije koje svim silama već danima pokušavaju pronaći rješenje za spas životinja.

Primjetivši magarce na nenaseljenom otoku, poljski su turisti prišli napuštenim životinjama i ponudili im vodu, a kad su im ovi popili dvadeset litara, zaključili su kako su magarci u lošoj formi i alarmirali neprofitnu organizaciju ‘Animal Police in Croatia (001)’.

Na noge su dignuti svi mediji, u priču su se uključili i Prijatelji životinja, a krenula su i prebacivanja odgovornosti o tome tko je odgovoran za spašavanje napuštenih magaraca.

U priču se odmah uključio i načelnik Općine Murter-Kornati koji je čak zaplivao do nepristupačnog otoka kako bi približio gliser u kojem je na Karbu Malu dovezao dvije veterinarske i jednu komunalnu inspektoricu. Magarce su napojili, a ostali su zgroženi činjenicom da su napušteni magarci ženka i mladi magarac, jer su na napuštanje starih izrabljenih magaraca već naviknuli. Za napuštene životinje inspektorice su ustanovile da i nisu u tako lošem stanju, ali je dogovoreno da će životinje zbrinuti udruga ‘Tribunjski tovar’.

I ravnatelj javne ustanove Nacionalni park Kornati se uključio u priču, i iako otok koji pripada kornatskom arhipelagu nije u sastavu Nacionalnog parka kojim upravlja, ponudio je brod za prijevoz magaraca. Sve što je još trebalo dogovoriti bio je datum prijevoza magaraca do Tribunja.

U utorak je stigao i taj dan, pa je brod Nacionalnog parka Kornati sa spasiocima pristao uz obalu Kurbe Male.

Međutim, magarci koji su proteklih dana spremno prilazili nautičarima ne bi li se napili vode, pokazali su nepovjerenje prema spasiocima i odbili suradnju kad su u njihovim rukama primjetili konope.

Akcija djelatnika Nacionalnog parka Kornati i Turističke zajednice Murtera, koji su organizirali spašavanje magaraca, nije se pokazala tako jednostavnom kao što su mislili, a magarce nisu uspjeli namamiti ni slasnim mrkvama.

Nakon višesatnog naganjanja po otoku sudionici akcije su zaključili kako magarci i nisu u tako lošoj formi kako se prvotno smatralo pa su ih do daljnjeg ostavili na Kurbi Maloj, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...