Mjesečnica ne dolazi? Imamo 12 razloga zašto, a da nije nužno trudnoća. Može biti i štitnjača!

Izostanak menstruacije ne znači uvijek da ste trudni. Postoji puno razloga zbog kojih se menstruacija može izostati. Neki od njih su policistični jajnici, bolest, problemi sa štitnjačom.

Kako bi ženama olakšale neizvjesnost, ginekologinje Alyssa Dweck i Melissa Goist nabrojale su neke od najčešćih razloga zbog kojih vaša menstruacija kasni.

1. Prestali ste uzimati neki oblik kontracepcije

To uključuje prestanak uzimanja kontracepcijskih tableta, uklanjanja spirale ili implantata. Oni mogu na sjajan način regulirati vaš ciklus, ali kada ih prestanete uzimati, to može biti šok za vaše tijelo.

– Nismo sigurni zašto se to točno događa, ali će trebati vremena da se vaš sustav ponovno prilagodi – kaže dr. Dweck. Možda će proći i nekoliko mjeseci dok ponovno ne dobijete mjesečnicu. Jedna velika stvar koju treba zapamtiti: i dalje možete zatrudnjeti čak i bez mjesečnice jer još uvijek možete ovulirati, pa koristite kondome ako niste spremni zatrudnjeti.

2. Možda ste ipak trudni?

Čak i ako ste na pouzdanoj kontracepciji i pažljivi ste, trudnoća se može dogoditi.

– Prve tri stvari koje trebate provjeriti su trudnoća, trudnoća i trudnoća. To je ono prvo što provjerimo kada izostane menstruacija, čak i ako mislite da se to ne može dogoditi – tvrdi dr. Dweck. Osim toga, budući da simptomi rane trudnoće mogu biti toliko slični onima u PMS-u (primjerice bolne grudi), može biti teško uvidjeti razliku. Budući da je to vjerojatno prvo što će vas u ordinaciji pitati, prvo napravite test za trudnoću kod kuće.

3. Razboljeli ste se

Doktor Dweck kaže da se to ne odnosi samo na prehladu ili alergiju, već i na bolesti poput gripe ili nečeg ozbiljnijeg zbog čega možete završiti u bolnici. Ozbiljna bolest može poremetiti vaš ciklus jer stresira vaše tijelo i ostavlja trag na dijelu vašeg mozga koji regulira hormone.

4. Već neko vrijeme koristite kontracepcijske pilule

Ne brinite ako vam je mjesečnica svijetla ili ako potpuno izostane. Uz neke pilule s niskim dozama estrogena ili kod spirala, endometrij se ne nakuplja, tako da ni izljev ne može biti jak, objašnjava dr. Goist.

– Ponekad žene na tim tabletama nemaju menstruaciju ili je imaju rijetko. Opustite se – savjetuje. Ako pak sumnjate da biste mogli biti trudni, čak i ako pravilno pijete pilulu, to je zaista rijetkost, ali se događa, zato za svaki slučaj napravite test za trudnoću.

5. Imate karcinom

Prije nego što se uspaničite, dr. Dweck objašnjava kako to nije toliko opasno kao što zvuči. No, postoji nešto što se naziva prolaktinom ili benigni tumor koji utječe na hipofizu i uzrokuje da on izdvaja previše hormona prolaktina. Prema UCLA Health, prolaktinom je najčešći hormonalno aktivan tumor hipofize, ali dr. Dweck pojašnjava da su oni i dalje znatno rijetki. To može uzrokovati kašnjenje ili izostanak mjesečnice jer također ometaju vašu sposobnost stvaranja estrogena – a kad je estrogen nizak, vaše tijelo teško regulira menstruaciju i preskače razdoblja.

6. Nešto nije u redu s vašom štitnjačom

Ova žlijezda u vratu regulira vaš metabolizam, proizvodi hormone, kontrolira tjelesnu temperaturu i još mnogo toga. Kad je neaktivna, može zaustaviti ovulaciju, što će dovesti do neredovitih mjesečnica i možda pogoršati plodnost. To je pokazalo novo istraživanje u časopisu ‘The Obstetrician & Gynecologist’. Ako vaš liječnik posumnja da bi to mogao biti uzrok (a imate i druge simptome, poput umora, prorjeđivanja kose, debljanja ili gubitka kilograma), on će obaviti jednostavan krvni test i vjerojatno će vam propisati lijek.

– Uz pravi tretman, menstruacija bi se trebala vratiti u normalu u roku od nekoliko mjeseci – kaže dr. Goist.

7. Previše vježbate

Idete u teretanu iako ste iscrpljeni od treninga dan ranije? U šali vam kažu da živite u teretani, ali zapravo je to nekako i istina? Pretjerano vježbanje (i premalo jedenje), brzo mršavljenje ili poremećaji u prehrani, mogu uzrokovati izostanak mjesečnice, posebno ako vam BMI padne ispod 19 ili 18.

8. Pod stresom ste

Posao vas izluđuje ili zbog njega noćima ne spavate?

– Ja to opisujem ženama ovako: bez obzira na to pod kojim ste stresom, vaše je tijelo odlučilo da nije vrijeme da zatrudnite. To je način na koji vas tijelo štiti – objašnjava dr. Goist. Ali sve dok možete stres staviti pod kontrolu, nije velika stvar ako jednom propustite menstruaciju ili vam već dugo kasni.

9. Imate policistične jajnike

Ne dobivate menstruaciju, imate akne, debljate se unatoč zdravom načinu života, a vaše lice i prsa krase čudne dlačice? Vaš ginekolog će vam vjerojatno dijagnosticirati policistične jajnike (PCOS), odnosno hormonalnu neravnotežu koja sprječava sazrijevanje jajeta, zaustavlja ovulaciju i menstruaciju. Ako krvni testovi pokažu da ste dobili PCOS, možete se liječiti zdravim životnim navikama, primjerice gubitkom kilograma, dobrom prehranom ili kontracepcijskim pilulama te ostalim lijekovima. Iako nema lijeka za PCOS, simptome možete kontrolirati kako bi živjeli sretnije.

10. Imate problema s hipofizom

– Rijetkost je, ali neke žene mi dođu na pregled i kažu da su izgubile mjesečnicu i da s vremena na vrijeme imaju iscjedak iz bradavica i glavobolju – objašnjava dr. Dweck. Tada pacijenticama dam krvni test za provjeru razine prolaktina, hormona koji tjera vaše tijelo da proizvodi majčino mlijeko. Ako su razine visoke, možda imate benigni tumor hipofize nazvan prolaktinom. Prije nego što se uplašite, ovo stanje je potpuno izlječivo, i to najčešće s lijekovima.

11. Udebljali ste se

I prekomjerna težina može uzrokovati probleme. Naime, pretile žene imaju dvostruko veću vjerojatnost za nepravilan ciklus u odnosu na one s normalnom težinom, pokazalo je australsko istraživanje. Višak kilograma može uzrokovati probleme s hormonima koji odbacuju vaš ciklus, a to također je povezan i s policističnim jajnicima. Dobra vijest je da gubitak kilograma s pravilnom prehranom može pomoći u vraćanju mjesečnice, pokazuje novo istraživanje.

12. Imate nove cimere

To može biti smiješan urbani mit, ali neki stručnjaci kažu da, ako se preselite s novom skupinom djevojaka, mogu dogoditi neredoviti ciklusi pri pokušaju sinkronizacije s njihovim ciklusima.

– Pričale su mi mlade djevojke da im se to događa – kaže dr. Goist. Iako su studije definitivno podijeljene – neki kažu da se to događa, drugi ne, i dalje nismo sasvim sigurni u to. Ali ako malo bolje razmislite, možda ćete ustanoviti da je izostanak mjesečnice zapravo povezan sa stresom – pogotovo ako imate problema sa cimericama ili cimerom, prenose 24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...