NASA: U nedjelju nas je jedan asteroid promašio na rekordno maloj udaljenosti

Od svih za koje čovječanstvo zna da su nas promašili, asteroid veličine SUV-a projurio je za vikend najbliže Zemlji. Američka svemirska agencija dodaje da je riječ o malom tijelu, što bi bila sretna okolnost za slučaj da je kroz svemir putovao samo malo drugačije.

Promjera između tri i šest metara, kako navodi NASA, asteroid 2020 QG u trenutku kad je projurio pored našeg planeta, letio je brzinom od 12,3 kilometara u sekundi. NASA navodi da se računa da bi se, da je krenuo prema Zemljinoj površini, raspao u atmosferi i postao “vatrena kugla”.

Grafički prikaz prolaska 2020 QG možete pogledati na ovom linku.

Teleskopi sa Zemlje uočili su ga tek šest sati nakon najbliže točke u odnosu na naš planet, kad se već znatno udaljio. U trenutku kad je bio najbliži Zemlji, u nedjelju u 6.08 ujutro po srednjoeuropskom vremenu, nalazio se na udaljenosti od 2950 kilometara iznad Indijskog oceana.

Koliko je riječ o maloj udaljenosti ilustrira činjenica da je to manje od 1 posto udaljenosti između Zemlje i Mjeseca ili pak da je riječ o nešto manjoj udaljenosti između Zagreba i Reykyavika.

Kako je riječ o malom asteroidu, koji ne bi prouzročio bitnu štetu, osim da je uspio doseći tlo i udariti u urbano područje, NASA-inim znanstvenicima ovaj “najbliži zabilježeni prolaz” zanimljiv je iz nekoliko razloga.

“Zbilja je cool vidjeti mali asteroid kad se ovako približi, jer tada možemo osmotriti koliko je dramatično Zemlja svojim gravitacijskim djelovanjem izmijenila njegovu putanju”, kazao je za NASA-in portal Paul Chodas, direktor Istraživanja vrlo bliskih objekata pri NASA-inom JPL-u.

“Naši proračuni kazuju da je asteroid, dok je obilazio naš planet, svoju putanju izmijenio za 45°”, kazao je.
Druga stvar zbog koje je ovaj rekordno bliski prolaz asteroida registriran jest to što je 2005. Kongres SAD-a zadužio NASA-u da registrira 90 posto ili više Zemlji bliskih asteroida promjera 140 metara i veće.

Riječ je o asteroidima koje nije lako uočiti, a po planet mogu predstavljati veliku opasnost svojom veličinom. U svojoj vijesti NASA ne navodi da se ovaj događaj povezuje s Perzeidima, kišom meteora koja se ove godine vodi da traju od 17. srpnja do 24. kolovoza, piše N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...