Epidemiolog: “Gotovo je nemoguće spriječiti zarazu u domovima za starije”

Epidemiolog Branko Kolarić gostovao je na jutros na N1 Televiziji.

“Od početka kolovoza porast broja zaraženih jest zabrinjavajući, no zadnjih par dana imamo nešto manji broj. I udio pozitivnih je jučer primjerice bio oko 5 posto, a prije nekoliko dana smo imali čak i 30 posto.. To je pokazatelj da je situacija stavlja pod kontrolu.

Veliki broj inficiranih znači i velik broj samoizolacija te povećani rizik za neke zatvorene kolektive. Gotovo je nemoguće spriječiti zaražavanje u domovima za starije”, rekao je Kolarić.

O broju smrti

Capak je jučer rekao kako je Hrvatska 10. po redu od 27 zemalja EU po broju smrti od korone, no prema podacima za zadnja dva tjedna Hrvatska se nalazi na četvrtom mjestu po broju smrtnih slučajeva.

“Oba podatka su točna, kad gledamo ukupno broj umrlih na milijun tu samo onda na desetom mjestu, kad gledamo podatak o broju umrli na 100.000 u dva tjedna onda smo na 4. mjestu. Povećani broj zaraženih reflektira se i na broj smrtnih slučajeva”, rekao je Kolarić.

O maskama

“Maske su učinkovite kada smo u bliskom kontaktu, dakle na udaljenosti manjoj od metar na otvorenom te 1,5 m u zatvorenim prostorima. Dokazano je da su maske efikasan način sprečavanja širenja zaraze. Ako obje osobe nose maske vjerojatnost prijenosa infekcije za oko 95 posto. Moramo se naviknuti da ćemo ih nositi ove jeseni i zime. Maske jesu učinkovita zaštita”, komentirao je izjavu šefa američkog CDC-a da bi maske mogle štititi učinkovitije od cjepiva.

O gripi

Kolarić je kazao da obično cijepljenje protiv gripe počinje početkom studenog a da se nadaju da će ove godine cjepivo imati već za par tjedana i da će cijepljenje početi u listopadu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...