Glasovac: “Žena izloženih nasilju ima i u saboru, ali nisu spremne govoriti o tome”

Hrvatski sabor danas je, na poticaj Rade Borić (Možemo!), minutom šutnje odao počast svim ženama koje su stradale od obiteljskog nasilja.

“Neka im je vječna hvala i slava im”, rekao je predsjednik sabora Gordan Jandroković, a gotovo svi klubovi su se u raspravama na slobodnu temu referirali na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, i upozorili da je prošle godine ubijeno 13 žena, pet više nego godinu prije.

Žena izloženih nasilju ima i u saboru

Sabina Glasovac (SDP) upozorila je kako je nasilje svugdje oko nas, kako ga proživljavaju žene svih dobi, zanimanja, neovisno u kojem dijelu Hrvatske žive.

„Žena, koje su bile ili su još uvijek izložene nasilju ima i u ovom saboru, i one bi vjerojatno danas mogle reći nešto o tome, ali možda još nisu dovoljno spremne“, kazala je zastupnica tumačeći to činjenicom da im država ne ulijeva povjerenje, da se često osjećaju izdano, zaboravljeno, zanemareno.

Odgovornost je na svima nama, jer nasilje nije privatni problem koji treba čuvati u četiri zida, nasilje je društveni problem, poručila je.

Nino Raspudić (Most) ističe pak da je odgovornost zastupnika veća nego drugih građana, jer su zakonodavci.

“Moj, i odgovor mojih kolega iz Kluba Mosta je pooštravanje kazni za nasilnike. Uza sav respekt prema edukaciji i razvijanju svijesti o nenasilju, jedino što smatramo da će sigurno djelovati je strože kažnjavanje nasilnika i veća potpora žrtvama“, poručio je.

“Pravedne kazne su kazne, ali i prevencija”

Nada Murganić (HDZ) suglasna je kako je važno procesuirati počinitelja, „jer pravedne kazne su kazne, ali i prevencija“ te kako je važno pomoći žrtvi, odvojiti je i osnažiti.

Naglasak stavlja na odgoj i obrazovanje, prevenciju, na odgoj djece od najranije dobi na nultu toleranciju na nasilje.

Borba protiv nasilja je trajan i dugotrajan proces, kaže Murganić i naglašava kako postoji snažna politička volja ove vlade i HDZ-a za tu borbu.

Žrtve je pozvala da se jave, zatraže pomoć na vrijeme, odmah kada uoče nasilničko ponašanje. “Imamo instrumente i institucije koje će biti na pomoći”, kazala je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...