Lukić predlaže da se na spomenik antifašistima na Muraju nadogradi “hrvatski jedrenjak s križem”

Vijećnik NHR-a Mate Lukić na današnjoj sjednici Gradskog vijeća predlaže preradu antifašističkog spomenika na Muraju. Podsjetimo, gradonačelnik Dukić je najavio njegovo uklanjanje, a Lukić ne želi da taj kamen završi beskoristan u nekom skladištu.

– Kako nisam za uništavanje spomeničke baštine, pa ni ove koja predstavlja osnivanje „”prve ćelije KPJ”, predlažem da se isti pošalje u kiparsku radionicu jednog od najvećih hrvatskih umjetnika današnjice Mati Turiću, da isti posluži kao postolje ili temelj, a na isti da se nadogradi ”hrvatski jedrenjak s križem” (simbol zajedništva, muke, ustrajnog rada i uspjeha usprkos svim neverama koje ga tuku) i na taj način bi zadovoljili sve političke opcije. Trebam li posebno naglašavati kako je Vijeće Europe osudilo i odbacilo sve totalitarne i komunističke simbole te od zemalja članica EU traži isto, a koliko znam pripadamo EU i zar ovo nije jedino realno i moguće rješenje kako bi sačuvali isti!?

Ne želim da taj kamen završi beskoristan u nekom skladištu. Ovo je način koji mora zadovoljiti i Udrugu antifašista koji su jedini javno i čvrsto stali iza komunističke baštine. Jer upravo bi ostatak njihova spomenika bio temelj ovoga novoga koji predstavlja novu povijest RH.

U ovim vremenima dok nam je ugroženo zdravlje, ekonomija i gospodarstvo nam klecaju i čeka nas težak period dok ovo sve ne prođe, a nakon toga i dugi oporavak, smatram da zatvorimo ovu temu prihvaćanjem ovog prijedloga, smatra Mate Lukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...