Započela isporuka besplatnih udžbenika i radnih bilježnica, Grad Zadar nabavlja zaštitne maske za učenike

Prošlog tjedna počela je isporuka školskih udžbenika i radnih bilježnica koje su besplatne za sve zadarske osnovnoškolce i bit će dodijeljene učenicima u njihovim učionicama. Također, sve osnovne škole na području Grada Zadra opskrbljene su potrebnim sredstvima za održavanje higijene, a škole sredstvima Grada Zadra nabavljaju višekratne zaštitne maske za sve učenike od 5. do 8. razreda.

– Upravni odjel za odgoj i školstvo i naše osnovne škole od prvog dana nastave funkcionirat će na principu kriznog stožera što podrazumijeva umreženost i svakodnevnu komunikaciju 0 – 24 sata. Svjesni smo mogućih neželjenih epidemioloških situacija i vjerujem kako ćemo se brzo i učinkovito na njih prilagoditi čuvajući ponajprije zdravlje učenika, njihovih učitelja i nastavnika i sveg školskog osoblja – naglasio je pročelnik Joso Nekić.

Podsjećamo, prošlog tjedna održan je sastanak UO za odgoj i školstvo, gradonačelnika i ravnatelja zadarskih osnovnih škola na kojemu su razmatrane nacionalne Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezane za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola. I tada su ravnatelji potvrdili spremnost za sve izazove koje donosi nova školska godina i najavili modele organiziranja sigurnog nastavnog procesa u uvjetima COVID – 19 pandemije kako bi se spriječilo širenje virusa među djecom i djelatnicima škola. Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je 30. kolovoza dokument Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanim s COVID-19 u kojemu donosi opsežne upute za škole i vrtiće.

Gradonačelnik je ravnateljima stavio na raspolaganje sve resurse gradske uprave i naglasio zajedničku obvezu provođenja epidemioloških mjera i očuvanja zdravlja učenika i nastavnika.

– U izazovnom smo razdoblju sklonom brzim promjenama. To od svih nas traži brze reakcije i najvišu razinu odgovornosti jer želimo postići uvjete u kojima niti jedan učenik neće biti uskraćen u svom obrazovanju i sjećanju novih znanja i vještina. I ovog proljeća zadarske su škole uspješno prebrodile sve izazove s kojima smo se susreli. Tu svakako treba naglasiti prilagodbu učenika uz veliki doprinos njihovih roditelja, ali ponajprije zahvaliti učiteljima, nastavnicima, ravnateljima i svim školskim djelatnicima. Zato i poruka njima – svjesni smo sve složenosti vašeg posla, a posebno u novim uvjetima! Svojim radom oni ostvaruju najvažnije potrebe ovog društva, a to su kvalitetno obrazovanje, odgoj i skrb za djecu i mlade – zaključio je gradonačelnik Branko Dukić.

Od početka školske godine 2020. / 2021. u zadarskim osnovnim školama nastavit će se provedba svih izvannastavnih programa. Uz organizaciju programa produženog boravka, odabrano je više od 100 pomoćnika u nastavi, uređenjem školskih kuhinja škole imaju uvjete za podjelu učeničke prehrane, krenut će i programi ranog učenja drugog stranog jezika, nastavljaju s radom centri izvrsnosti. Dovršeni su ili se dovršavaju svi radovi sukladno planiranom programu investicijskog održavanja u više gradskih škola.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...