Želite se cijepiti protiv gripe? Interes je ogroman, a liječnici se čude uputi HZJZ-a

Iako se najavljivalo da bi ove godine, zbog epidemije koronavirusa, cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj moglo započeti ranije nego inače, nije izvjesno da će tako i biti, prenosi Tportal.

Za ovu sezonu gripe naručeno je 460 tisuća doza

‘Početak cijepljenja protiv gripe ovisi o tome kada će cjepivo biti isporučeno. Dosadašnjih godina s cijepljenjem se obično počinjalo krajem listopada ili početkom studenog, a vjerujemo da će tako biti i ove godine. Distribucija kreće čim cjepivo stigne u Hrvatsku sa svim potrebnim odobrenjima’, poručila je za tportal Zvjezdana Lovrić Makarić, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Za ovu sezonu gripe naručeno je 460.000 doza sezonskog cjepiva protiv gripe, namijenjenog onima kojima se cijepljenje preporučuje i kojima je ono besplatno. Također, HZJZ pokušava ugovoriti dodatne količine, no u ovom trenutku to se ne može garantirati.

Besplatno cijepljenje za tzv. rizične skupine provodi se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo.

‘Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe mogu se cijepiti komercijalno nabavljenim cjepivom u dogovoru s izabranim liječnikom. Naime svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu’, tumači dr. Lovrić Makarić.

“Strah je velik motiv”

S tim se međutim ne slaže dr. Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

‘Dosad su pacijenti sami kupovali cjepivo u ljekarnama i dolazili kod nas da ih cijepimo, što nismo naplaćivali. Ne smijem nabavljati cjepivo od ljekarni ili veledrogerija i naplaćivati ga ili preprodavati. Pa nismo mi trgovačka društva!’ napominje dr. Krolo. I ona svjedoči povećanom interesu građana za cijepljenje ove godine: ‘Strah je velik motiv. Ljudi se sada javljaju i za predbilježbu’, kaže liječnica.

“Očekujemo veliki pritisak na ambulante”
Njezin zagrebački kolega, dr. Milan Mazalin, kaže da je interes za cijepljenje protiv gripe davno krenuo.

‘Uz one koji se redovito cijepe, sada se javljaju građani koji naglašavaju da se nikada dosad nisu cijepili. Mogli bismo se naći u problemu. Očekujem velik pritisak na ambulante, a interes bi mogao biti znatno veći od doza kojima ćemo raspolagati i nisam siguran da će ih biti dovoljno ni za sve one kojima se cijepljenje primarno preporučuje’, kaže Mazalin.

On, inače, svima preporučuje cijepljenje.

‘Simptomi gripe i Covida-19 vrlo su slični, pa ćemo vrlo teško moći dijagnosticirati o kojoj se bolesti točno radi. Primjerice, gubitak okusa i mirisa relativno je specifičan za Covid-19, ali on se ne javlja u velikom broju slučajeva’, napominje liječnik, ističući da koronavirus itekako može pokositi i mlađu populaciju.

Iz HZJZ-a poručuju da su ove godine, kao i prošle, naručili četverovalentno cjepivo protiv gripe, čiji je sastav sukladan preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu.

Osobe za koje je cijepljenje protiv gripe preporučeno jesu: osobe životne dobi 65 godina i starije; štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika; pacijenti s kroničnim oboljenjima – posebice oboljenjima srca i pluća; odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava; radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika; zdravstveni radnici i trudnice.

U slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto nje se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njezine bliske okoline.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...