Arheolozi pet godina istraživali područje PP Vransko jezero, pronašli keramiku, novac, oružje…

Krajem prošlog tjedna završila su ovogodišnja arheološka istraživanja na lokalitetu Osridak – Gradina na području Parka prirode Vransko jezero.

Ovaj se lokalitet nalazi na strateški vrlo zanimljivoj poziciji, na rubu kanjona kojim se prolazi od jezera prema Kotarima. Vjerojatno je oduvijek bio točka od velikog značaja u kontroli prometa ljudstva i robe koji se ovdje odvijao, kao i kontroli šireg prostora. O korištenju ove lokacije kroz dugi vremenski period govore kasnoantički, ali i prapovijesni nalazi, stariji od same utvrde koja potvrđuje njezinu važnost tijekom srednjovjekovnoga razdoblja.

Utvrda je smještena na hrptu brdašca te je u njezinoj gradnji iskorišten prirodni položaj kao i konfiguracija terena. Na oba kraja hrpta podignute su kule, a od jedne do druge strane se  protežu zidovi koji tako omeđuju plato između njih. Nalazi keramike, stakla, novca i metala pričaju priču o svakodnevnom životu koji se ovdje odvijao, dok količina pronađenog oružja; strelica, okova, noževa, govori i o burnoj obrambenoj funkciji ove pozicije.

Sustavno istraživanje ovog lokaliteta od 2015. godine u suradnji s Parkom prirode Vransko jezero provodi Arheološki muzej Zadar. Ovogodišnje istraživanje provelo se u jednoj kampanji kroz mjesec rujan i dio listopada pod vodstvom kustosice Arheološkog muzeja Morane Vuković. Osim djelatnika Muzeja i Parka te radnika, u istraživanju su sudjelovali i studenti s Odsjeka za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Istraživanja se naslanjaju na ona prošlogodišnja pa je tako nastavljeno s istraživanjem središnjeg platoa te otvaranjem obrambenog sjevernog zida koji se pruža prema kuli na sjeverozapadu. I ovog je puta pronađeno mnoštvo raznovrsne keramike, uglavnom one srednjovjekovne, te nešto stakla i metalnih predmeta, ponajviše željeznih čavala koji su se koristili u gradnji unutarnje infrastrukture utvrde.

Osridak- Gradina je lokalitet od velikog značaja, a još mnoge njegove tajne tek treba otkriti i bit će zasigurno istražene od strane arheologa u suradnji s JU PP Vransko jezero.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...