Crkva se odrekla 30 milijuna kuna. Koliko HBK na čelu s Puljićem dobije novca svake godine?

Nakon osam godina pauze Katolička crkva u Hrvatskoj ponovno se dragovoljno odrekla dijela novca koji iz državnog proračuna dobiva sukladno jednom od Vatikanskih ugovora, no financijski ‘najtežem’. Ove godine riječ je o deset posto, što bi otprilike iznosilo 30 milijuna kuna, prenosi Tportal.

Katolička crkva, točnije Hrvatska biskupska konferencija (HBK), svake godine iz državnog proračuna dobiva sredstva temeljem četiri Vatikanska ugovora.

Na sličan način financijski odnos s državom imaju uređene i ostale vjerske zajednice u Hrvatskoj.

Ugovor o gospodarskim pitanjima jedan je od četiri ugovora koje su Hrvatska i Vatikan potpisali 1997. i 1998. godine, a financijski je najteži.

Prema ostalim ugovorima financiraju se plaće vjeroučitelja, naknada za oduzetu imovinu, zaštita sakralnih građevina koje su zaštićeni spomenici kulture…

No najveći iznos, dakle u prosjeku oko 300 milijuna godišnje, isplaćuje se iz državnog proračuna temeljem ugovora o gospodarskim pitanjima.

Tim se novcem pomaže karitativna uloga Crkve, financira se izgradnja novih crkava i pastoralnih centara te se financira uzdržavanje klera u župama koje nisu samodostatne, onih u kojima je mali broj vjernika.

Prema podacima iz državne riznice, dosad je u ovoj godini na račun Hrvatske biskupske konferencije iz proračuna sjelo 222.461.184 kune. Uz taj iznos, godišnje oko 700 tisuća kuća uplaćuje se na račun Crkve s računa Ministarstva zdravstva, tako da je taj iznos u tekućoj godini 620 tisuća kuna. Riječ je o novcu za dušobrižništvo u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi.

No ovo nije prvi put da se biskupi odriču dijela novca koji Crkvi pripada po ovoj stavci Vatikanskih ugovora. S takvom praksom krenuli su 2009., u vrijeme gospodarske krize. Te godine odrekli su se 50 milijuna kuna, 2010. godine 18,5 milijuna, 2011. – 49,7 milijuna, a 2012. – 43,8 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...