Cestitka_Uskrs

Glasovac o Milanoviću: “Ne možemo od njega očekivati da bude nešto što on nije. Ne podržavam licemjerje”

SDP-ova Sabina Glasovac je u Novom danu pojasnila kako vidi trenutnu situaciju u SDP-u, ali i kako doživljava istupe predsjednika republike Zorana Milanovića.

“Ne znam što je to bilo, ali bilo je nepametno. Punimo medijski prostor ratovima i nesuglasicama u stranci”, kazala je Sabina Glasovac.

Podsjetimo, nakon što je Predsjedništvo SDP-a prije dva dana jednoglasno prihvatilo sve kadrovske prijedloge novog predsjednika stranke Peđe Grbina, Klub zastupnika je to odbio. Predsjednik SDP-a je zahtijevao od saborskog Kluba da glasaju u paketu o svim promjenama, između ostalog i o tome da Sabina Glasovac bude potpredsjednica Sabora, da Grbin preuzme saborski Klub itd, no velika većina saborskog Kluba SDP-a odbila je zahtjev predsjednika stranke. Na sjednici Kluba situacija s kadrovskim rošadama su se zakomplicirale i velika većina Kluba odbila je paket koji je predložio Grbin, tražeći da se o svakom rješenju glasa pojedinačno.

“Mi smo imali sjednicu Kluba gdje nas se za raspravu javilo četvero. Ljudi se nisu javljali, nisu imali potrebu raspravljati, ali su putem glasanja poslali poruku da su protiv prijedloga koji su dani. Zašto se tamo to nije reklo?

Mjesto za dijalog i raspravu je Klub zastupnika. Žao mi je što na Klubu nismo vodili raspravu, da zastupnici i zastupnice koji su imali nešto protiv rješenja kažu nešto o onome čime nisu bili zadovoljni. Jasno mi je da su mnogi bili novi, da nisu znali što se tamo radi, ali u zadnjih par mjeseci smo svi mogli naučiti gdje se što radi…

Kada je SDP doživio najveći poraz ikada, predsjednik stavio mandat u mirovanje, predsjedništvo nije konzultirano o tome kako će izgledati rošade, pojedine odgovornosti u Klubu… Mi smo na to upozorili na sjednici Kluba”, rekla je Glasovac.

Članovi SDP-a pokazali da su najbolji kada je najteže

Dodala je kako je suludo da se u stranci već dva dana bave ovim tehničkim stvarima.

“Vjerujem da su svi članovi Glavnog odbora i Predsjedništva kada su se kandidirali za određene funkcije bili svjesni odgovornosti.

Nije ni nama bilo drago u Predsjedništvu da smo bili u ovoj situaciji, ali morate preuzeti odgovornost. Predsjednik stranke treba podršku za određene promjene u vođenju stranke. Hoće li ga Glavni odbor u tome podržati… vidjet ćemo.

SDP je ipak do sada kada su mu mnogi predviđali raskole pokazao da su njegovi članovi najbolji kada je najteže. Činjenica je da ovako više ne ide, ako se ovako nastavi iscrpljivati na unutarstranačkim pitanjima, a država puca po šavovima.

Statut SDP-a predviđa određene sankcije kada se krši Statut. Peđa Grbin mora dopustiti kritiku, ali ako netko ozbiljno krši Statut…”, kazala je Sabina Glasovac.

Osnivanje Povjerenstva je oporbi na raspolaganju

Kada je u pitanju osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi eventualna ometanja, onemogućavanja ili druge nedopuštene utjecaje vlasti na neovisne istrage i procesuiranje slučajeva korupcije, Glasovac kaže kako je ovo primjer nevoljkosti da se stvari raspetljaju.

“HDZ kada mu se ne sviđa sadržaj kojim bi se povjerenstvo bavilo, nađe način da ga stopira. Ovo im je preopširno, a da smo se odlučili samo za Janaf rekli bi da za to nema potrebe. Ovo je eklatantni primjer pokazivanja nevoljkosti da se određene stvari raspetljaju.

Oporba nije konstruirala ove afere i stvorila prostor za preispitivanje utjecaja političara na rad institucija. Oporba je ta koja ima dužnost reagirati. Osnivanje istražnog povjerenstva opoziciji kao i poslovnik stoje na raspolaganju”, rekla je Glasovac.

Što se tiče izjave Nikole Grmoje koji je kazao kako je Andrej Plenković direktno zapovijedao ponašanjem i odlukama DORH-a i da ima dokaze za tu tvrdnju,  Glasovac kaže kako u SDP-u nisu dobili informacije o tome kakvi su dokazi u pitanju.

“Provjerila sam s kolegama koji rade u Klubu zastupnika SDP-a, ali nije nam to došlo na klupski mail, a pošto ne znamo o čemu se radi molim da nas upozna o čemu se to radi”, rekla je.

Državničke poruke Zorana Milanovića

Na pitanje kako se to odražava na društvenu klimu kazala je:

“Malo mi je teško govoriti o tome, jer sam bila na tapeti. Odreagirala sam na jednu izjavu, on mi je vratio i to je to.

Važno je da ulogu predsjednika ne možemo promatrati fikusoidno. Bez obzira na ustavne ovlasti, on može otvarati važne društvene teme. On je to dobro sagledao i otvorio bitne teme za funkcioniranje države, unutarnje politike, sigurnosnog sustava, ali i nelogičnosti u slučaju Janaf.

Na tom tragu treba ustrajati, no u toj smo se priči odmakli do najvažnijih tema za društvo, a otišlo se na parcijalne teme. Ipak, treba održati dignitet funkcije.

U tim stilskim vježbama treba imati svoj stil, ne možemo od njega očekivati da bude nešto što on nije i to podržavam – ne podržavam licemjerje, mijenjanje sebe da bi se svidio biračima. Ali treba paziti na nijanse, da se ne vrijeđa i ne diskriminira, no pravo je predsjednika da otvara neke teme”, zaključila je Sabina Glasovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...