Komad fasade pao na dijete! Tko treba upozoriti vlasnike na sanaciju? Fantela: “Ne možete vi nikoga sankcionirati ako mu se srušila kuća, ali građevinska prije toga mora naložiti popravak”

U jednoj grupi na društvenim mrežama u kojoj Zadrani izmjenjuju iskustva i šalju pritužbe na rad lokalnih službi, naš sugrađanin S. S. napisao je kako se komad fasade odlomio dok je s maloljetnim djetetom prolazio ulicom Ivana Meštrovića. Žbuka je pala na nesretno dijete, no na sreću, ozbiljnijih posljedica nije bilo.

– Komad fasade upravo se odlomio i pao na moje dite. Srića, pogodilo ga u rame i ruku… Pa, mislim, stvarno bi ja moga fasadu urediti, napisao je revoltirani građanin umjesto kojeg smo odgovor na pitanje tko je zadužen upozoriti vlasnike na popravak derutnih fasada koje prijete prolaznicima, potražili kod Ede Fantele, voditelja odsjeka za komunalno redarstvo.

Koje su ovlasti komunalnog redarstva u slučaju opasnih fasada?

– Ako je fasada oštećena, može otpasti, onda komunalni redar rješenjem nalaže vlasnicima zgrade da je urede. Ne u smislu da srede fasadu, nego da ona ne bude opasna. Konstrukcijski dijelovi (otpadanje betona) u nadležnosti su građevinske inspekcije. Ako čista fasada ispada, stara žbuka, onda građani to obično nama dojave, pa komunalni redari nalože upraviteljima ili vlasnicima zgrada da to poprave. Ako se pri padu uništi nečija imovina ili netko nastrada, vlasnik je odgovoran.

Postoji li mogućnost sankcija prema onima koji ne održavaju fasadu?

– Prvenstveno je red da se nešto popravi. Ne možete vi nikog sankcionirati ako mu se srušila kuća, srušila se i gotovo. Ali, prije nego se sruši, ako je u lošem stanju, građevinska inspekcija vam naloži da to popravite.

Mogu li prekršitelji ponavljači biti kažnjeni?

– Izdaje se rješenje, a nakon toga postoji kazna koja je predviđena zakonom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...