Ovo su dva ključna simptoma po kojima razlikujete COVID-19 od gripe

Zdravstveni stručnjaci sad već neko vrijeme upozoravaju javnost na opasnosti spajanja sezone gripe s pandemijom novog koronavirusa tijekom hladnijih jesenskih i zimskih mjeseci. Upozoravaju na to da pandemiju COVID-19 treba staviti pod nadzor prije nego što se gripa počne širiti među populacijom. U protivnom, to bi moglo predstavljati prevelik pritisak na zdravstveni sustav.

Jedan način na koji bi se to moglo izbjeći jest i prepoznavanjem dvaju ključnih simptoma koji razlikuju COVID-19 od gripe. Riječ je o disfunkciji okusa (gubitku okusa) i dispneji (neugodan osjećaj nedostatka zraka).

U britanskoj studiji proučavani su simptomi 417 pacijenata s blagim ili umjerenim simptomima bolesti COVID-19 (od kojih su 263 bile žene).

Najčešći simptomi bili su kašalj, bol u mišićima i gubitak apetita. Najčešći otorinolaringološki simptomi bili su bol u licu te opstrukcija dišnih puteva u nosu, navodi se u studiji.

Isto tako, studija je otkrila da je 85,6 i 88 posto pacijenata prijavilo gubitak ili mirisa ili okusa.

I kod pacijenata koji imaju gripu ili običnu prehladu može doći do privremenog gubitka mirisa, no kod pacijenata zaraženih novih koronavirusom može doći do naglog i snažnijeg gubitka mirisa koji može dovesti do nemogućnosti razlikovanja kiselog od slatkog.

Isto tako COVID pacijenti mogu osjetiti gubitak mirisa i bez oticanja sluznice nosa, donosi dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...