Uvode se brzi testovi za koronu, rezultat za pola sata, a evo koliko koštaju!

Sobzirom na vijesti o dugim redovima za testiranje na novi koronavirus, odnosno bolest COVID-19, poželjno je imati i neku alternativu standardnim laboratorijskim PCR testovima.

Prije otprilike mjesec dana pojavile su se vijesti o dostupnosti antigenskih testova. Takvi su testovi brzi, rezultat se dobije već za pola sata, ne pretjerano skupi, cijena je od 250 kuna, nude ih različiti proizvođači.

”Da, svakako ih se može preporučiti. Ali moraju biti oni antigenski, a ne serološki. Iako imaju nešto nižu osjetljivost od PCR testova, mogu se raditi izvan laboratorija, primjerice u domu za starije, školi, bilo gdje, jeftiniji su pa se može testirati puno više ljudi”, rekao je za Večernji list prof. dr. sc. Branko Kolarić, epidemiolog, član Znanstvenog vijeća Vlade. Korisnost takvih testova potvrđuje i naš poznati molekularni biolog prof. dr. sc. Nenad Ban s ETH u Zürichu.

”Test se može koristiti da bi se detektirala prisutnost virusnog proteina koji okružuje SARS-CoV-2 genom u našem organizmu. Relativno je brz i specifičan, dakle neće detektirati proteine koji postoje kod srodnih virusa. S obzirom na navode o osjetljivosti od oko 95 posto, znači da je moguće da svaki dvadeseti test ne detektira prisutnost proteina unatoč tome što postoji. Taj test bitno je različit od prethodnih testova koji su detektirali prisutnost antitijela na virus jer se antitijela počnu razvijati mnogo kasnije nego što osoba oboli pa se test na antitijela ne bi mogao koristiti da bi se ustanovilo je li netko zarazan ili ne”, kaže naš znanstvenik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...