Stipčević i Škifić prvi put u Zadru kao gosti: “Poseban je osjećaj, ali mi smo profesionalci”

Nakon dva uvodna poraza, košarkaši Zadra tražit će svoju prvu abaligašku pobjedu kod kuće protiv Krke. Navijači Zadra su ovaj susret i one naredne protiv Splita i Primorske označili kao ono što se dobiti mora ako Zadar želi mirno ploviti prema ostanku.

Momčad iz Novog Mesta u Zadru će igrati prvu utakmicu nakon dva tjedna, od kojih je 10 dana provela u izolaciji zbog pojave koronavirusa na susretu prvog kola ABA lige protiv Cedevita Olimpije. Među 12 koji će istrčati na parket Krešine dvorane u zelenom dresu, dvojica su baš Zadrani.

S Jurom Škifićem i Rokom Stipčevićem smo popričali o očekivanjima oko utakmice, cijele sezone Krke, ali i o nezaobilaznoj temi KK Zadra i povratka u isti. Kao logična prva tema nametnula se ta izolacija i kako je ista utjecala na očekivanja i pripremu za utakmicu, donosi RTL.

“Očekivanja od utakmice su da odigramo koliko možemo u ovom trenutku s obzirom na to da smo imali tek nekoliko treninga zajedno, a kako ćemo izgledati, to ne znamo ni mi sami jer nitko nije bio u ovakvoj situaciji”, kazao je Škifić koji će u Zadru i debitirati u dresu Krke:

“Vraćam se nakon ozljede leđa i to će mi biti prva utakmica nakon prošle sezone. Sa svakom minutu koju odigram ću biti sretan, a koliko ću igrati, to ne znam”, kazao je Škifić kojeg je kao rođenog Zadranina u klub 2009. godine “zaobilaznim putem” doveo baš – Slovenac. Zmago Sagadin je organizirao dane otvorenih vrata, Škifić se pojavio i probu je prošao, ali se u Zadru zadržao samo jednu sezonu.

Da će forma biti nepoznanica smatra i Stipčević koji ipak misli da će nedostatak treninga više ostaviti traga na uigranosti ekipe, nego na pojedinačne forme i izvedbe igrača. Zadar je tu u prednosti jer je u natjecateljskom ritmu.

“Bili smo u izolaciji do srijede, timske treninge smo imali do danas. Hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo na utakmici. Sigurno je da je 9-10 dana jedna velika pauza za profesionalnog sportaša u jednoj natjecateljskoj sezoni, to dobro zna svatko tko se bavi profesionalnim sportom. Mogu reći da će to puno više traga ostaviti na timsku formu i koheziju ekipe, možda više nego individualno jer ta momčadska suradnja ostavi i efekt na individualnu kvalitetu. Sigurno je da nam je zasmetalo, ali pokušat ćemo se vratiti što prije.”

Zadar je u ritmu utakmica, ali ne izgleda dobro. U ABA ligi su zabilježena dva poraza, u Premijer ligi je omjer 4-1, ali su neke pobjede došle i teže od očekivanog. No, i Škifić i Stipčević misle da je Zadar dobra ekipa i s ponosom govore o svom gradu i matičnom klubu.

“Zadar je u natjecateljskom ritmu utakmica, dobili su i Osijek, a u ABA ligi imaju dva poraza i sigurno će na domaćem terenu tražiti prvu pobjedu. Respektiram ekipu Zadra, ipak je to moj grad i moj klub koji mi je dao jako puno i kojem sam dao cijelog sebe. Mogu reći da je utabao put mojoj inozemnoj karijeri i da ću na to uvijek biti ponosan, mogu se zahvaliti svim trenerima i svima koji su sudjelovali u tom početnom dijelu moje karijere”, kazao je Stipčević koji će 10 godina nakon odlaska iz Zadra u ponedjeljak po prvi put biti gost u Zadru u “krivom” dresu.

Škifić je imao iskustava protiv Zadra, ali povratak u regionalno natjecanje nakon nekoliko sezona po Europi donosi i novo gostovanje u rodnom gradu, a to nosi posebne emocije.

“Pratili smo utakmice jer smo znali da igramo protiv Zadra, ekipa se čini dobro posložena. A emocije su sigurno prisutne kad igraš protiv ‘svog’ Zadra”, kazao je krilni igrač.

Krka je prošlih sezona bila dio donjeg doma ABA lige, dok je ove sezone složena dosta bolja ekipa pojačana zvučnijim imenima. Sve to s klupe vodi još jedan Hrvat Vladimir Anzulović, ali zadarski dvojac nije očekivanja i ciljeve za sezonu postavio u nerealne visine.

“Naša očekivanja i ciljevi su da pokušamo što ranije skupiti više pobjeda i pokušati biti u sredini tablice u ABA ligi te se boriti za prvenstvo Slovenije. Ekipa je prepuna novih igrača i da vam budem iskren, još se upoznajemo. Pogotovo se to odnosi na mene jer nisam mnogo trenirao sa suigračima”, govori Škifić.

Stipčević je stigao kao veliko pojačanje s pedigreom igranja u velikim europskim ligama i međunarodnim natjecanjima. Takav veteran nam je otkrio svoj recept za postavljanje ciljeva i stalni napredak koji očekuje i u Novom Mestu:

“Meni osobno je uvijek bio cilj napraviti jednu malu stepenicu više nego u prethodnoj sezoni. To je najrealnije za očekivati jer preskakanjem stepenica se uvijek prije ili kasnije vratiš na tu stepenicu koju si preskočio. Mislim da je najrealnije, najkvalitetnije i najpoštenije ići stepenicu po stepenicu tako da želim s Krkom napraviti jednu stepenicu više nego što su oni napravili prošle sezone. S tim mentalnim sklopom sam pristupao uvijek u karijeri i u 90 posto slučajeva sam uspijevao, nadam se da ću i sad, ma koji god to rezultati bili”, objašnjava Stipčević.

Obojica su Zadar napustila 2010. nakon kultnog finala u kojem je Zadar prosuo 2-0 u seriji protiv Cibone za koju su sad između ostalih igrali i Bojan Bogdanović i Marko Tomas. Od tad se gotovo svakog ljeta njihovo ime spominje u kuloarima oko kluba u kontekstu mogućeg povratka u Zadar, ali od toga nema ništa već puno desetljeće.

Zadarski navijači uvijek snivaju o povratku “svoje dice” i slaganju ekipe pune Zadrana, a u posljednje dvije-tri sezone se čini kako je vrijeme za obojicu zrelo. Tome svjedoči i sama činjenica da su se obojica vratila u rang natjecanja u kojem nastupa i Zadar, a otkrili su nam da su određeni kontakti s klubom i postojali, ali ipak bez konkretnog oblika i dogovora.

Iako Zadar nije na onoj razini na kojoj bi svi željeli da bude, na kraju krajeva su i oni sami navijači Zadra, isti kao i oni koji bi htjeli momčad s domaćim štihom. Zato nijedan još nije zatvorio vrata nekog mogućeg povratka u budućnosti.

“Bilo je kontakata više puta, ali se nismo nikad dogovorili. A znam, Zadrani vole da ima što više ‘naših’ u klubu. No, tko zna, možda jednog dana”, nadu u zadarski povratak živom ostavlja Škifić.

Stipčević je poručio isto, ali s mnogo više riječi iz kojih se razaznaje emocija koju gaji prema klubu svog djetinjstva i mladenaštva.

“Nije bilo ništa direktno, ali to je stvar o kojoj nije ni mjesto ni vrijeme da ja kao igrač pričam o tome. Ozbiljnih razgovora nije bilo. Što se tiče Zadra i moje budućnosti, naravno da sam uvijek otvoren za Zadar. Previše toga me veže za Zadar, previše sam toga dao Zadru i previše toga je Zadar meni dao da bih ja ikad zatvorio vrata tom klubu. Previše volim košarku, živim je, treniram u Jazinama svako jutro već godinama preko ljeta. To je ipak moj dom, zašto ne”, govori nekadašnji reprezentativni bek.

No, dok se povratak ne dogodi, košarkaši su profesionalci. Bar na dva sata jedne večeri će emocije maknuti u stranu i pokušati svladati Zadar: “Profesionalac sam, živim od košarke i trenutno sam član Krke i davat ću svom maksimum u ovoj sezoni za Novo Mesto”, završio je Stipčević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...