Bibinje: “Prašina iz kamenoloma nas ugrožava, buka je nepodnošljiva, a kaznena prijava je odbačena!”

Sredinom prošle godine članovi Općinskog vijeća Bibinje i Nezavisne liste “Bibinje isprid svih” podnijeli su kaznenu prijavu protiv Trgovačkog društva “Lavčević” zbog onečišćenja okoliša.

Prijava je podnesena državnom odvjetništvu.

Naime, radi se o postrojenju iznad Bibinja koje ne poštuje ekološke standarde jer prašina koja dolazi iz kamenoloma uništava kvalitetu života stanovnika mjesta. Posebno je ugrožen zapadni dio mjesta. Svjedoče tome i brojne prijave upućene Općini od koje se traži rješavanje problema. Problem predstavljaju i miniranja kao i buka koja noću dopire iz kamenoloma.

Više puta smo na sjednicama vijeća tražili odgovore međutim konkretnog odgovora za rješavanje problema nismo dobili. Načelnik Bugarija više je puta izvijestio kako kamenolom nema potrebne dozvole za rad i radi nezakonito. Slijedom toga podnijeli smo kaznenu prijavu državnom odvjetništvu. Krajem rujna ove godine obaviješteni smo kako je prijava odbačena i to kao neosnovana. Napominjemo da smo pri podizanju prijave dostavili materijalne dokaze institucijama te svoj iskaz dali policiji. U obrazloženju se ističe kako kamenolom radi u skladu s zakonom te da se provode mjere obaranja prašine na kritičnim točkama kao i da se provodi mjerenje kakvoće zraka. Gdje se to nalaze topovi za obaranje prašine i tko je ikada vidio rezultate mjerenja kvalitete zraka? Zanimljivo je i to da iako smo već izlazili u javnost s ovim problemom da od strane “Lavčevića” nije bilo reakcije, kazuju zabrinuti akteri ove priče.

Pozivaju načelnika Brunu Bugariju da se javno očituje o problemu te iznese javnosti činjenice koje se odnose na produženje koncesije kamenolomu te da pojasni tvrdnju o nezakonitom radu postrojenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...