NA 70 METARA DUBINE Između Iža i Ugljana postavljen novi podvodni kabel

Na 70 metara dubine, u moru između otoka Iža i Ugljana, položen je novi, tri i pol kilometra dug, dvadeset – kilovoltni kabel. Ti će otoci sada biti bolje opskrbljeni električnom energijom. Zahtjevan zadatak izveo je tim splitske Elektrodalmacije, jedini koji u našoj zemlji polaže podmorske kabele, piše HRT.

Povuci – potegni i tako cijeli dan. Malo po malo, brod se navodi, kabel priprema i spušta u more. Po precizno projektiranoj trasi.

– Moramo održavati liniju polaganja i dosta nam triba koncentracije, malo je zahtjevno, kad imamo malo vitra i kurenta i veoma je bitno da smo na liniji, rekao je zapovjednik motornog broda “Badija” Zoran Sarač.

– Problem kod polaganja je što brzina polaganja je ispod milje, oni koji su na moru, koji znaju s kaićima ili na rijeci, znaju što je problem – držati brod u liniji, na brzini ispod jednog čvora, naglasio je hidrograf Tomislav Čipčić.

Splitskom timu HEP-a, jedinom u Hrvatskoj koji polaže podmorske kabele, ovo je sedma akcija ove godine. Prije Iža i Ugljana, spojili su Podgoru i Hvar, a s kabelom postavili i svoj rekord – jer taj je 35 kilovoltni bio dug čak 12 kilometara.

– Životni vijek kabela je između 30 i 35 godina, tako je po uzusima struke, međutim u pravilu naši kabeli traju značajno duže. Kabel kojeg mi trenutno zamjenjujemo, jer ovo je zamjena za postojeći kabel, je 57 godina star, istaknuo je voditelj terenske jedinice Split 4 Josip Maršić.

Sve je domaće: Od kabela do podmornice

– Mi smo patentirali tu podmorsku spojnicu koja dosta dobro funkcionira, zahtjevna je, radi se cijeli dan, to četiri čovjeka rade cijeli dan – brtvljenje na dubinama od 70-80 metara gdje su tlakovi 7, 8, 9, 10 bara je zahtjevno i kabel kad dođe pod napon od 20 kW to mora izdržati, dodao je koordinator u Centru za terenske aktivnosti Elektrodalmacije, Split Hrvoje Jelić.

Idući veliki izazov, zamjena je podmorskog kabela od Hvara do Visa. Dužine čak 18 kilometara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...