Seizmolog: “Zabilježili smo više potresa kod Paklenice, krenula je serija”

Potres koji je pogodio Tursku i Grčku nije iznenađenje, riječ je o području koje je trusno i gdje su takvi potresi, nažalost, uobičajeni, rekao je Tomislav Fiket. Potres koji se jučer dogodio na području kod Paklenice ne može se direktno povezati s onim u Turskoj i Grčkoj, ali to je zajednička Afrička ploča koja pritišće Euroazijsku ploču, rekao je seizmolog Tomislav Fiket u Studiju 4.

“To jest sve ista ploča, ali da je turski potres trigerirao naš, nije. Imamo već šest, ako ne i više potresa u Paklenici, koji su se naknadno dogodili, krenula je jedna serija i to je očekivano, ali nadamo se ne tako intenzivna kao zagrebačka serija”, rekao je Tomislav Fiket.

Fiket kaže da je, što je žarište potresa bliže površini, to energija koja se oslobađa u tom trenutku razornija za objekte na površini. Što je bliže površini to su posljedice veće.

“Aktivnost tla je u posljednje vrijeme jača”

Na upit je li bilo za očekivati takav tsunami, podsjeća da je bio oglašen alarm za tsunami, iako ga neće svaki potres izazvati.

“Mora doći do dizanja ili spuštanja razine tla da bi se taj vodeni stupac pokrenuo, odnosno da bi došlo do razlike u nivou mora, koji onda krene kao razorni val prema obali. U ovom je slučaju bilo najavljeno, što označi da su prema mehanizmu kolege zaključile da bi moglo biti tsunamija i bilo ga je, s tim da je to daleko od najrazornijih tsunamija u Mediteranu. Bilo je i puno gorih situacija početkom 20 stoljeća, 1908., koji je Messinu u Italiji gadno pogodio i bilo je oko 25.000 žrtava. Na Mediteranu nisu strani tsunamiji”, rekao je.

Aktivnost tla je u posljednje vrijeme jača, ali ljudi često zaborave na potrese, kaže Fiket, piše Index.

“Znamo da se to može dogoditi, ali se nadamo da neće, nas su zadesili potresi pa to sad ozbiljnije doživljavamo”, rekao je.

Fiket kaže da je, što dulje traje trešnja objekta, veća opasnost da će doći do popuštanja objekta, ali to nije bila magnituda koja je trebala rušiti novije zgrade u Turskoj.

Što se zagrebačkog područja tiče, ova je noć bila relativno mirna, ali bilo je potresa na području Paklenice. Najjači je bio 2.4 u 20 sati i 40 minuta te jutros još jedan, malo prije 6 sati, oko 2 prema Richteru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...