Štrajk u menzi; “U Zadru se zna da se bez amena gospođe rektor ne može ništa”

O problemima radnika menze Sveučilišta u Zadru, kojima je danas 28. dan štrajka, za Newsroom je govorio Tomislav Kiš, predsjednik štrajkaškog odbora. Naime, radnici kažu da sveučilište ne želi kolektivnim pregovorima definirati vrijednost bodova za plaće te provesti sistematizaciju radnih mjesta.

Tomislav Kiš iz Novog sindikata kaže da je štrajk izbio “kao odgovor na nemoralnu feudalnu ponudu poslodavca. Kolektivne pregovore počeli smo 2019. i normalno smo pregovarali do covid krize”. Kaže da razumiju učinke na gospodarstvo izazvanu epidemijom korone, stoga su, dodaje, rekli da odustaju od zahtjeva koji su težili povećanju prava – božićnice, regresa…

“Predložili smo da Uprava da prijedlog iznosa, da smo spremni otvoriti razgovor da na kraće vrijeme bude i manje. Očekivali smo brojke, oni su ponudili da se o tome uopće ne razgovara i da će oni ponuditi plaću”, dodao je. Kaže da su im potom dali vremena, i za tjedan dana pitali je li došlo do promjene razmišljanja. Iz Uprave su rekli da nije.

“Shvatili smo to kao poniženje”, istaknuo je.

Plaće su u prosjeku oko 4000 kuna neto, a govori se o 15 radnika i domaru, te njemu samom, naveo je Kiš. “Pričamo o grupi koja je sindikalno organizirana, to nisu svi radnici. Pričamo o grupi koja zna za što se bori i za to ima sva zakonska prava”, rekao je.

“Zna se u Zadru da se bez amena gospođe rektor ne može ništa… Za svašta su nas optuživali, a mi smo i u štrajku napisali da smo u svakom trenutku za razgovor”, dodao je.

Podršku su im dali i saborski zastupnici – Katarina Peović i Miro Bulj, Sabina Glasovac te platforma Možemo!, “samo nas ne podržavaju oni koji su na vlasti, koji u principu plaćaju školovanje te djece. Sveučilišta se financiraju iz državnog proračuna. Prehranu su organizirali cateringom…. Novcima hrvatskog naroda slama se štrajk ljudi koji su po meni apsolutno u pravu”, prokomentirao je.

Kiš poziva na razgovor. Kaže da su se obratili i Gradu Zadru, gradonačelniku, tražili su posrednika. Odgovor, pak, nisu dobili. Solidarnost je sve veća, podržavaju ih, kaže potom, građani, udruge, profesori i studenti FF-a u Zagrebu, a “ostatak akademske zajednice šuti”. Zvali su i profesore zadarskog fakulteta da se spuste među radnike i kažu jesu li uz njih ili nisu.

“Ukoliko ovakav feudalni stav da će se plaća određivati, provodi politiku netko tko je eksponent vladajućih, moram se zapitati je li to službeni stav vladajućih. Volio bih da se službena politika o tome očituje”, rekao je Kiš.

Kaže da poziv za razgovor nikad nije zaprimio – ni telefonom, ni mailom, ni usmeno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...