U koroni Zadrani vratili 13 poslovnih prostora, Dukić: “Proći će i ovo. Izlozi će se opet zašareniti, lokali tražiti produženo radno vrijeme…”

Pusta je Kalelarga. Godinama se stari dio Zadra praznio pretvaranjem stanova u apartmane, a nedavnim odlaskom policije s Poluotoka, a uskoro i HZZO-a, ostat će tek gradska uprava, dio suda… Ništa bolje nije ni s poslovnim prostorima koji zjape prazni ili su prekriveni bijelim papirom preko izloga s natpisom “preuređuje se”.

Kafića je sve manje, restorana također, naravno zbog korone. Jer nestalo je i turista i sada Zadar, pogotovo poslijepodne izgleda sablasno. O praznoj Kalelargi i posljedicama epidemije korone postavili smo pitanja gradonačelniku Branku Dukiću, ali i Koroni – Tomislavu Koroni. Tomislav Korona pročelnik upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Grada Zadra nam je dao podatak da je od početka godine 13 zakupitelja gradskih poslovnih prostora iste vratilo gradu, a upitan hoće li barem biti adventa Korona je bio optimističan i odgovorio je da će odluke donijeti ovisno o razvoju epidemiološke situacije te mjerama i uputstvima Županijskog stožera civilne zaštite, piše Večernji list.

– Nadamo se kako će se situacija s razmjerom epidemije ipak poboljšati te da ćemo uspjeti organizirati adventska zbivanja makar u reduciranom obliku – istakao je Tomislav Korona. Koronu (epidemiju) kao veliki problem grada ističe u svojim odgovorima i zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

– U ovom epidemiološkom trenutku u kojemu je preporuka izbjegavati zatvorene prostore, kontakte s više osoba, realnost su prazni uslužni objekti. S obzirom na zastupljenost poslovnih prostora, jasno je kako su posljedice najvidljivije tamo gdje je najviše uslužnih objekata, a to je centar grada, ili, kako ga zovemo – Grad – istakao je gradonačelnik Dukić ističući među ostalim višemilijunsku vrijednost dosadašnjih mjera potpore gospodarstvenicima.

Ističe da je u posljednjem paketu mjera pomoći svim zakupnicima poslovnih prostora u vlasništvu Grada koji obavljaju svoju djelatnost tijekom cijele godine umanjen iznos zakupnine za 50 % za razdoblje od 1. listopada 2020. do 31. ožujka 2021. godine, onim zakupnicima koji svoju djelatnost obavljaju periodički umanjen je iznos zakupnine za 25 %, dok su zakupnici poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra, koji se bave tradicijskim i umjetničkim obrtima te zakupnici putničke agencije sklopljen ugovor o zakupu poslovnog prostora, oslobođeni plaćanja zakupnine. Dukić se ne slaže se s tvrdnjama da će stara jezgra ostati potpuno prazna.

– Grad je bio i Grad će biti. I nije niti će „umrijeti“, kako se to zaziva danas, baš kao prije desetak godina u vrijeme gospodarske recesije. Nisu umrla ni središta ostalih hrvatskih i europskih gradova koji poput našeg prolaze kroz različite krize, ovaj put uvjetovane pandemijom. A u Zadru, nakon 25 godina neprekinutog procesa policentričnog razvoja, razvijaju se i ostale četvrti. Ti „kvartovi“ postali su sadržajniji, praktičniji i ugodniji za život. Samim tim, mijenjaju se i navike stanovnika.

Grad, ili Poluotok, svejedno, u tom je razdoblju postao jednim potpuno drugim središtem – turističkim… Do pojave korone virusa imali smo problem pritiska na Grad i njegovih prostornih limita, ne samo onih javnih, nego i poslovnih. Apartmani, gužve u ugostiteljskih i trgovačkim objektima postali su teret samim stanarima i naša su nastojanja „oživljavanja“ Poluotoka išla prema pronalaženju suživota turizma s njegovim stanarima. I mislim kako s tim nastojanjima treba nastaviti jer i ova će kriza, baš kao i recesija prije 10 – 12 godina, proći. Izlozi će zašareniti, lokali tražiti produženo radno vrijeme, dostavna vozila plaćati kazne… – ističe Dukić i na upit kako komentira zaključak sa sve manje Zadrana ide prema Poluotoku zbog naplate parkinga među ostalim navodi da je naplata parkinga jedini način uvođenja reda u promet u mirovanju. – Kod parkinga postoje potpuno suprotni prijedlozi koja idu k drastičnom poskupljenju, a sve u cilju destimuliranja dolaska vozilom u središte Grada. Mi ćemo taj problem trajno riješiti izgradnjom javne garaže – zaključio je među ostalim Dukić za Večernji list.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...