U srijedu se prekida štrajk u zadarskoj menzi: “Nisu nas slomili”

Nakon više od mjesec dana štrajka, Štrajkaški odbor i dio radnica Agencije za studentski standard odlučili su da će 18. studenoga prekinuti štrajk u zadarskoj studentskoj menzi.

Potvrđeno je to u utorak na konferenciji za novinare u Zadru ispred studentskog restorana “Barbakan“, te je istaknuto da je odabran simboličan datum 18. studenoga, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

“Nakon završetka kolektivnih pregovora, kada smo došli do kraja, završili smo proces mirenja nadajući se razgovoru, ali to se nije dogodilo. Problem koji se ovdje rodio na zadarskom Sveučilištu, odnosno u Agenciji za studentski standard bio je razgovarati ili ne razgovarati o plaći. Kada radnici izgube mogućnost da o svojoj plaći razgovaraju i pregovaraju, onda oni postaju najamni radnici za dnevnicu, da ne kažem da je to onda u potpunosti feudalni odnos”, istaknuo je predsjednik Štrajkaškog odbora Tomislav Kiš.

Dodao je da je štrajk prekinut zbog pragmatičnih razloga, jer ga ne smatraju ciljem, nego sredstvom kojim se dolazi do njega dolazi, a glavni cilj radnici nisu postigli.

“Kolektivnog ugovora neće biti jer ono što mi hoćemo oni ne daju, a ono što predlažu mi nećemo. Procijenite sami tko je pobjednik ovog štrajka. Mislim da su ove žene u štrajku dobile svoje dostojanstvo i nacionalnu vidljivost, a završen je našom voljom – nisu nas slomili”, poručio je Kiš.

Sindikalna povjerenica Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Velida Matijević najavila je novi štrajk “jer su radnice dokazale da su hrabre i da se ne boje boriti za svoja prava”.

Tomislav Kiš poručio je profesorima Sveučilišta u Zadru da se “vrijednost čovjeka ne mjeri akademskim titulama”, nego odnosom prema malom čovjeku, te je zahvalio studentima što su poduprli štrajk.

Radnice se vraćaju na posao u studentsku menzu 19. studenoga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...