Emotikoni, Google Maps, audio knjige… Google priprema osvježenja koja će vas definitivno oduševiti

Google je napravio veliku najavu nadolazećih značajki koje stižu u njihov popularni mobilni sustav. Pobrojali smo pet najboljih.

Google tijekom sljedećih nekoliko tjedana izbaciti nekoliko novih softverskih značajki za svoj softver koje će, među ostalim, poboljšati navigaciju, pojačati Gboard, olakšati kontrolu glasom, istaknuti Google Play audioknjige i konačno – pomoći pri dijeljenju podataka s okolnim uređajima.

Za kraj, Google će Android Auto učiniti dostupnim u još 36 zemalja, pojašnjava Verge.

Mape

Google će Mapsima dodati novu karticu Go koja korisnicima omogućava brzu navigaciju na omiljena mjesta bez ubacivanja adresa. Ako označite, na primjer, radno mjesto ili školu, Go će vam pokazati smijer, upozoriti vas na zastoje i procijeniti vrijeme dolaska. Također možete izabrati omiljenu rutu kako biste vidjeli kada se najviše isplati krenuti. Google predlaže označavanje javnog i prvatnog prijevoza za istu destinaciju kako biste saznali koja je metoda brža. Go kartica dolazi na Android i iOS tijekom idućih nekoliko tjedana.

Emotikoni

Google će također proširiti mogućnosti uređivanja mješavina emotikona i naljepnica u Gboardu dodavši nekoliko novih i podigavši potencijalne kombinacije na više od 14.000. Takozvan Emoji Kitchen (emoji kuhinja) omogućava označavanje dva emotikona i vidjeti predložene kombinacije ili dvostruki isti emotikon za ‘intenzivnije’ varijacije. Gboard beta je već dobila ovu zanimljivu značajku, a Google tvrdi da će ju moći koristiti svi vlasnici Androida 6.0 i na više. Nadogradnja stiže tijekom idućih nekoliko tjedana.

Lakše do audio knjiga

Tehnološki div također uvodi jako zanimljivu promjenu koja će možda rezultirati većim brojem audio knjiga u Play Storeu. Google je objavio da je kontaktirao hrpu izdavača u SAD-u i Engleskoj i ponudio im novog automatskog naratora koji se može koristiti za stvaranje audio knjiga. Alat je, doduše, još u beta verziji, no do izdavača bi trebao početi dolaziti tijekom prve polovice iduće godine.

Olakšana kontrola glasom

Google također donosi poboljšanu navigaciju pomoću glasa koja je već dostupna na Androidu 11 i koja stiže na uređaje koji koriste Android 6.0 ili kasnije. Uz pomoć strojnog učenja, Voice Access koristi elemente korisničkog sučelja poput tipki i oznaka kojima će se uskoro moći puno lakše upravljati uz pomoć glasa.

Slanje podataka obližnjim uređajima

Funkcija pod imenom Nearby Share također će podržati izravno dijeljenje aplikacija iz Play Storea s obližnjim korisnicima Androida. Aplikacije se mogu slati Bluetoothom, nisko energetskim Bluetoothom, WebRTC-om ili p2p Wi-Fijem. Ako želite podijeliti aplikaciju iz Google Playja, samo morate birati ‘share apps’ izbornik u ‘manage apps and games’ i birati aplikaciju koju želite dijeliti. Vaš prijatelj će morati prihvatiti aplikaciju, a cijela stvar postat će dostupna tijekom idućih nekoliko tjedana.

Nešto za vozače

Konačno, Google je najavio proširenje funkcije Google Auto na 36 novih tržišta tijekom idućih par mjeseci. Sve što vam treba je automobil koji podržava Android 10, javlja Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...