Filipjanskoj Kuntrati nagrada za inventivnost na 60. Festivalu kazališnih amatera

Proglašenjem najboljih izvedbi u subotu, 19. prosinca 2020. završeno je 60. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskog sabora kulture koje je održano u online okruženju. Šezdesetu obljetnicu ovaj jedinstveni festival dočekao je u specifičnim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa pa je 16 odabranih predstava različitih žanrova, poetika i estetika iz 15 hrvatskih županija od 4. do 19. prosinca prikazano u online formatu emitiranjem putem HSK TV-a te Facebooka i YouTube kanala Hrvatskog sabora kulture.

Online putovanje hrvatskom amaterskom kazališnom scenom 2020. pratilo je festivalsko Povjerenstvo u sastavu: dramaturginja i redateljica, teatrologinja, prof. hrvatskoga jezika i književnosti i komparatistica književnosti dr. sc. dr. art. Mira Muhoberac, istaknuti hrvatski redatelj i glumac doc. art. Jasmin Novljaković i kazališni, filmski i televizijski glumac izv. prof. art. Vjekoslav Janković. Prema njihovom mišljenju, laureati ovogodišnjeg festivala su mladi glumci i članovi Kulturno prosvjetnog društva Sloga Pakrac koji su za predstavu (mjuzikl) Tko pjeva zlo ne misli u režiji Dubravke Špančić osvojili Nagradu za najbolju predstavu u cjelini, Nagradu za najbolju mušku ulogu te nominacije za najbolju režiju i najbolju glavnu žensku ulogu.

Odlukom Povjerenstva posebne pohvale 60. Festivala hrvatskih kazališnih amatera pripale su: Amaterskom kazalištu Gospić POU Dr. Ante Starčević za kolektivnu igru u predstavi Vesele žene Hrvatske u režiji Anele Serdar Pašalić; Dramskom studiju DADA Kazališne družine Pinklec iz Čakovca za vizualni identitet u predstavi Kralj Lear u režiji Davora Dokleje; Leona Čabraja za izniman glumački rad u Kazalištu KNAP (uloga Lili Pavlinić u predstavi Kralj kiše Teatra Gaudeamus Centra Knap).

Nagradu za inventivnost osvojila je Amaterska kazališna družina Kuntrata Sv. Filip i Jakov za inventivan spoj vizualnog teatra i baštinskog teksta u predstavi Uprizorenje glagoljske madrikule bratovštine sv. Mihovila u režiji Mirka Đinđića. Nagradu za njegovanje kulturne baštine osvojila je predstava Lipo prije 100 u izvedbi Kulturne udruge Šibenske promenade u režiji Sineve Jurković.

Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu osvojio je David Stokić za ulogu Ernesta Fulira u predstavi Tko pjeva zlo ne misli izvedbi Kulturno-prosvjetnog društva Sloga Pakrac

Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu pripala je Dariji Mikulandra Žanetić za ulogu Branke u predstavi Karaoke show Kazališne družine Kolarin Dubrovnik. Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu dobila je Kristina Zednik za ulogu Franje Šafraneka u predstavi Tko pjeva zlo ne misli u izvođenju Kulturno prosvjetnog društva Sloga Pakrac. Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu dodijeljena je Jelici Čučević za ulogu Senke u predstavi Karaoke show Kazališne družine Kolarin, Dubrovnik.

Nagrada za najbolji dramski tekst pripala je Filipu Žulecu za tekst predstave Kralj kiše u izvedbi Teatra Gaudeamus Centra KNAP iz Zagreba. Nagradu za najbolju režiju osvojila je Sineva Jurković za režiju predstave Lipo prije 100 u izvedbi Kulturne udruge Šibenske promenade. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini 60. FHKA pripala je Kulturno prosvjetnom društvu Sloga Pakrac za predstavu (mjuzikl) Tko pjeva zlo ne misli u režiji Dubravke Špančić.

Festival hrvatskih kazališnih amatera na svoj je put krenuo davne 1961. godine u Rijeci, a od tada do danas ispisao je bogatu povijest te obišao gotovo cijelu Hrvatsku: održan je u više od 50 različitih gradova i mjesta kojima su hrvatski kazališni amateri pronosili radost kazališne igre i izvrsnim predstavama uveseljavali publiku i sijali ljubav prema kazalištu. Ove godine ta radost kazališne igre po prvi puta je zaiskrila u virtualnom okruženju, a realizaciju jubilarnog 60. Festivala hrvatskih kazališnih amatera omogućili su Ministarstvo kulture i medija RH i Šibensko-kninska županija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...